Kas nākamgad notiks ar mikrouzņēmumu nodokli?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Vai un kādas izmaiņas nākamgad gaidāmas mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem?

Jaunais finanšu ministrs Jānis Reirs (V) šorīt intervijā Latvijas radio norādīja, ka ir pieņemts likums, ka no nākamā gada samazinās iedzīvotāju ienākumu nodoklis, bet palielinās mikrouzņēmumu nodoklis (no esošiem 9% līdz 11%).

Vienlaikus valdības deklarācijā ierakstīts, ka atgriezīsies pie šā nodokļa izvērtējuma.

Lielākās problēmas ir tās, uz ko norādīja Labklājības ministrija, - darbinieki, kuri strādā mikrouzņēmumu nodokļu sistēmā, nepiedalās tagadējo pirmās un otrās pensiju sistēmas cilvēku finansēšanā, kā arī tas, ka cilvēkiem, kuri strādā mikrouzņēmumu sistēmā, pensijas gados būs tikai puse no minimālās pensijas. Tas nozīmē, ka visi pārējie piemaksās līdz viņu pensijas minimālajam līmenim, kā arī to, ka pensiju indeksācija nebūs tik strauja.

Deklarācijā ierakstīts, ka esošo mikrouzņēmumu nodokļa sistēmu izvērtēs, bet kāpums uz 11% nākamgad būs.

Viens no risinājumiem ir noteikt terminētu mikrouzņēmumu maksāšanu. Nodoklis bija plānots uzņēmējdarbības sākšanai pirmos 2-3 gadus, lai pēc tam uzņēmums maksātu tos pašus nodokļus kā citi uzņēmēji.

Ja mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs pirmo gadu laikā saprot, ka viņš nevar pāriet uz lielajiem nodokļiem, varbūt viņam ir jāmeklē algots darbs, kura devējs var nomaksāt par viņu visus nodokļus, nodrošinot darbinieka sociālo aizsardzību.

TVNET jau vēstīja par uzņēmēju un ekspertu viedokļiem, ka mikrouzņēmumu nodokļa celšana nav atbalstāma.

TVNET aptaujātie mikrouzņēmumi nav priecīgi par nākamgad plānotajām izmaiņām nodokļa likmēs. Arī sociālekonomikas eksperts norāda, ka liela daļa mikrouzņēmumu «turas virs ūdens» tikai esošās zemās nodokļu likmes dēļ.

Mikrouzņēmums ir palīdzējis daudziem cilvēkiem iznākt no ēnu ekonomikas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu