Asociācija: pieprasījums pēc bioloģiskās lauksaimniecības produkcijas turpinās pieaugt

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Līdzīgi kā šogad arī nākamajā gadā Latvijā pieprasījums pēc bioloģiskās lauksaimniecības produkcijas turpinās pieaugt, uzskata Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas valdes priekšsēdētājs Gustavs Norkārklis.

«Pieprasījums [pēc bioloģiskās lauksaimniecības produkcijas] pieaugs,» teica Norkārklis.

Vienlaikus viņš norādīja, ka lauksaimnieki izaudzē tik daudz bioloģiskās lauksaimniecības produkcijas, cik liels ir pieprasījums vietējā tirgū. «Katru gadu bioloģiski audzētai lauksaimniecības produkcijai apmēri palielinās, jo aug pieprasījums,» piebilda Norkārklis, taču nemācēja teikt, cik lielā mērā bioloģiski audzētu dārzeņu apmērs šogad Latvijā ir palielinājies.

Tāpat viņš atzīmēja, ka Latvijā sekmīgi attīstās bioloģiskās lauksaimniecības produktu tiešās tirdzniecības kustība. «Pēdējo gadu laikā vairākās pilsētās ir izveidojušās daudzas tiešās pirkšanas kustības un zemnieki jau ir sarunājuši, kur realizēt produkciju visa gada garumā,» sacīja Norkārklis.

Viņš pastāstīja, ka bioloģiskajiem pārtikas produktiem ir ļoti labas eksporta iespējas, taču pagaidām lauksaimnieki nespēj izaudzēt tik lielus daudzumus, lai varētu nopietni domāt par eksportu. Tomēr ir labi attīstīts bioloģiski audzēto graudaugu eksports, bet dārzeņu audzētāji uz citām valstīm produkciju eksportē galvenokārt pārstrādātā veidā.

«Dārzeņus eksportējam ļoti minimāli, vairāk pārstrādātā veidā. Tā kā nesen atvērās jaunā «Lat Eko Food» bērnu pārtikas biezeņu ražotne, dārzeņi tur tiek pārstrādāti un tālāk produkcija eksportēta. Dārzeņus tiešā veidā nav izdevīgi vest prom, jo apmērs ir liels, bet produkcija lēta,» sacīja Norkārklis.

Viņš pastāstīja, ka bioloģiski audzētus dārzeņus lielākoties Latvija eksportē uz Eiropas, kā arī Āzijas un Dienvidāfrikas tirgiem, savukārt bioloģisko kartupeļu cieti - uz Ameriku, Eiropu un Āziju.

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija ir dibināta 1995.gadā un ir profesionāla organizācija, kurā apvienojušies bioloģiskās lauksaimniecības produktu ražotāji, pārstrādātāji, tirgotāji un šīs kustības atbalstītāji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu