Rasnačs: bankas «Citadele» pārdošana būs ļoti smaga nasta jaunajai valdībai un ministram (33)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Bankas «Citadele» pārdošana būs ļoti smaga nasta jaunajai valdībai un ekonomikas ministrei, piektdien intervijā LNT raidījumā «900 sekundes» atzina deputāts Dzintars Rasnačs (Nacionālā apvienība (NA)), kurš jaunajā valdībā ieņems tieslietu ministra amatu.

«Redzot vakardien Ministru prezidentes [Laimdotas Straujumas] reakciju, saprotu, ka jautājums tiešām ir ļoti nopietns.

Arī tā steiga, kādā tiek meklēti jauni Privatizācijas aģentūras valdes locekļi ne par ko labu neliecina.

Domāju, ka šī būs ļoti, ļoti smaga nasta jaunajai ekonomikas ministrei,» teica Rasnačs.

Viņš nevēlējās steigties ar secinājumiem par iemesliem bankas pārdošanas līguma slēgšanas atlikšanai, taču norādīja ir divas iespējas - jautājums par bankas pārdošanu pārceļas uz jauno valdību vai arī jaunās valdības apstiprināšana aizkavējas. «Es nevēlētos pust minējumus, bet domāju, ka viena no problēmām varētu būt tāda, ka, acīmredzot, ir kādi politiskie spēki vai ekonomiskie grupējumi, kas šo jautājumu vēlētos pārcelt uz nākamās valdības darba kārtību,» sacīja Rasnačs.

Viņš informēja, ka NA valdē izvērtēs notikušo un izlems par savu viedokli. «Jaunās valdības deklarācijā nebija paredzēta šī nasta,» teica Rasnačs, atgādinot, ka NA vienmēr uzskatījusi, ka banka «Citadele» nav jāpārdod. «Taču, ja reiz šādas saistības ir uzņemtas, tad tās privatizācija ir jāatliek uz tālāku laiku,» teica tieslietu ministra amata kandidāts.

Jau ziņots, ka Privatizācijas aģentūras (PA) valde ceturtdien ekonomikas ministram Vjačeslavam Dombrovskim iesniegusi atlūgumu. PA valde atkāpās, jo uzskata, ka bankas pārdošanas līguma slēgšana ir sasteigta un, turpinot sarunas ar investoriem, ir iespējams panākt labvēlīgākus nosacījumus līgumā.

Tā kā Ekonomikas ministrijai ceturtdien jaunu, rīcībspējīgu valdi PA neizdevās izveidot, piektdien, 31.oktobrī, plānotā līguma parakstīšana par bankas akciju pārdošanu atcelta.

Tāpat ziņots, ka valdība 28.oktobrī aiz slēgtām durvīm deva akceptu līguma slēgšanai ar starptautisko investoru grupu par valstij piederošo bankas «Citadele» akciju pārdošanu. Darījums paredz, ka akciju bāzes cena par visām bankas «Citadele» akcijām ir 98,67 miljoni eiro un tādējādi valsts par 75% akciju iegūs 74 miljonus eiro. Starptautiskā investoru grupa varēs iegādāties šobrīd Latvijas valstij piederošos 75% bankas «Citadele» akciju, tajā skaitā starptautisko investoru grupā ietilpst ASV fonds «Ripplewood Holdings», kas plāno iegādāties 25% bankas akciju. Savukārt Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka plāno saglabāt īpašumā 25% bankas akciju.

Banka «Citadele» dibināta 2010.gada 30.jūnijā, bet patstāvīgu darbību sāka 2010.gada 1.augustā, kad beidzās «Parex bankas» operacionālās sadalīšanas process. Valdība 2010.gada martā pieņēma lēmumu par «Parex bankas» restrukturizācijas modeli, nodalot daļu aktīvu jaunā bankā. Atbilstoši restrukturizācijas modelim no «Parex bankas» tika izdalīta daļa aktīvu un izveidota jauna banka – «Citadele», bet «Parex banka» sāka darbību kā risinājumu banka, vienlaicīgi pārtraucot sniegt klasiskos banku pakalpojumus.

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu