Ja līgums par «Citadeles» pārdošanu netiks noslēgts, Spridzānam būs jāuzņemas atbildība (123)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Ja līgums par bankas «Citadele» pārdošanu netiks noslēgts, nu jau bijušajam Privatizācijas aģentūras (PA) valdes loceklim Ansim Spridzānam būs jāuzņemas par to atbildība, uzskata Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Spridzānam atbildība būs jāuzņemas, jo tieši viņš divus gadus strādājis pie bankas pārdošanas un viņš bija atbildīgs par iespējami labāku nosacījumu sagatavošanu bankas pārdošanai, skaidroja premjerministre. «Tad ir jautājums, kas šos gadus ir darīts,» neizpratni pauda Straujuma.

Tie, kuri strādājuši pie nosacījumu sagatavošanas un pārdošanas procesa, būtu atbildīgi gan par nenotikušo darījumu, gan par zaudējumiem tautsaimniecībai,

uzskata premjerministre. «Spridzānam būs jāuzņemas atbildība,» noteica valdības vadītāja.

Viņa gan nevarēja precizēt, kāda veida atbildība būtu jāuzņemas iesaistītajām amatpersonām.

Valdības vadītāja pauda pārsteigumu par Spridzāna lēmumu atkāpties no amata. Viņa uzskata, ka tās ir bailes no atbildības uzņemšanās.

Šāds Spridzāna solis neliecinot neko labu par viņa profesionalitāti, jo PA pati šādu līgumu iesniegusi valdībai.

Spridzāns gan esot valdībā atzinis, ka viņš gribētu, lai tiek dots mēnesis laika, lai pameklētu labākus piedāvājumus. Tomēr, pēc premjerministres domām, tas nav iespējams. Tādējādi var zaudēt pašreizējos investorus un bankas pārdošanu savās rokās pārņemtu Eiropas Komisija. Savukārt tas nozīmētu, ka banka tiktu pārdota par zemāku cenu, taču, iespējams, tiem pašiem investoriem.

Komentējot runas, ka, iespējams, Spridzāns zinājis ko vairāk un tāpēc pieņēmis šādu lēmumu, Straujuma norādīja, ka tādā gadījumā Spridzānam jārunā publiski, īpaši, ja viņš jutis kādu korupcijas ēnu.

Gaidīt ar līguma noslēgšanu vairs nevarēja, jo bijušas indikācijas no investoriem, ka viņiem neesot obligāti ieguldīt naudu Latvijā un viņi var arī atteikties no darījuma, ja process ieilgst. Tagad ekonomikas ministram Vjačeslavam Dombrovskim (RP/V) būšot cītīgi jāstrādā, lai process tomēr tiktu novests līdz galam, uzsvēra Straujuma.

Kā ziņots, dienu pirms «Citadeles» pārdošanas līguma parakstīšanas amatu atstājis PA valdes priekšsēdētājs Spridzāns un valdes loceklis Guntis Lausks.

Līdz ar to tika sākta divu valdes locekļu meklēšana, jo bez tiem iestādei nav rīcībspējīgas vadības. Patlaban ir atrasts viens no valdes locekļiem - par PA valdes locekli izraudzīts līdzšinējais PA Komercdarbības dienesta vadītājs Vladimirs Loginovs. Tiek prognozēts, ka apmēram nedēļas laikā varētu atrast otru PA valdes locekli, kuram pirms līguma par valstij piederošo «Citadeles» akciju pārdošanu parakstīšanas vēl būs ar šo līgumu jāiepazīstas.

PA nav rīcībspējīgas valdes, tādējādi noprotams, ka rīt nebūs iespējams parakstīt līgumu par «Citadeles» valsts daļu pārdošanu izraudzītajam investoram.

Komentāri (123)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu