Gašpuitis: Gada izaugsme 2,2% ir pieticīga

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsme gada laikā 2,2% ir pieticīgs rādītājs, vērtē «SEB bankas» ekonomists Dainis Gašpuitis.

Lai arī precizētie dati sniegs precīzāku ainu par ekonomikā notiekošo, kopumā ir skaidrs, ka galvenie izaugsmes dzinuļi turpina atrasties privātā patēriņa pusē. Inflācija ir zema, bet ienākumu apjomi pieaug straujāk. Tikmēr eksports turpina buksēt, ko lielā mērā nosaka stagnācijas apstākļi Krievijas un eirozonas ekonomikās. Šos faktorus pastiprina ģeopolitiskais saspīlējums, kas nospiež arī investīciju aktivitāti, skaidro ekonomists. Viņš pieļauj, ka neliela aktivizēšanās iespējama līdz ar Eiropas Savienības fondu aktīvāku apgūšanu jaunajā finansējuma periodā.

Viss liecina, ka izaugsme turpina palēnināties, tādēļ jaunajai valdībai būs pastiprināti jāpievēršas izaugsmes vecināšanas pasākumiem, kas ietver turpmāku atbalstu eksporta tirgu apguvei, efektīvāku, mērķētāku fondu apguvi, birokrātijas mazināšanu un programmu, piemēram, energoefektivitātes veicināšanai, aktivizēšanu, aicina Gašpuitis.

Viņš piebilst, ka pašreizējām tendencēm par labu nenāk arī kreditēšanas nosacījumu izmaiņas maksātnespējas regulējuma maiņas dēļ, kas kavēs būvniecības un citas ar nekustamo īpašumu saistīto nozaru attīstību.

«SEB bankas» šā gada IKP pieauguma prognoze ir 2,5%. Nākamgad kāpums paātrināsies līdz 2,7%, kas lielā mērā balstās prognozēs, ka eirozonas ekonomika nostiprinās vājās atgūšanās gaitu.

«Pēckrīzes radītais atsitiens ir sevis izsmēlis, un noturēt izaugsmi, balstoties vien uz privātā patēriņa rēķina, var izrādīties neiespējami. Ja Eiropas un pašmāju politiķi nespēs īstenot nepieciešamās reformas un izaugsmes veicināšanas pasākumus, kas ļaus eksportam augt straujāk, nākamā gada perspektīvas var izrādīties arī blāvākas,» brīdina ekonomists.

Kā ziņots, šogad trešajā ceturksnī Latvijas IKP apjoms pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem, salīdzinot ar gada otro ceturksni, ir palielinājies par 0,4%, bet, salīdzinot ar 2013.gada trešo ceturksni, ir pieaudzis par 2,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes ātrais novērtējums. Pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem IKP šogad trešajā ceturksnī, salīdzinot ar 2013.gada trešo ceturksni, ir palielinājies par 2,1%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu