Baņķiere: Sankcijas Krievijai ietekmē arī Latvijas bankas (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Eiropas valstu noteiktās sankcijas Krievijai un tās ieviestie pretpasākumi ietekmē Latvijas banku darbību vairākos segmentos - klientu darbības izvērtēšanā, darījumu uzraudzībā un aktīvu izvietošanā, norāda «Baltic International Bank» (BIB) valdes priekšsēdētāja Ilona Guļčaka.

Viņa norāda, ka daļa Latvijā strādājošo banku darbojas arī Krievijā un Ukrainā, tas ir, tās ir investējušas gan korporatīvajos, gan valsts vērtspapīros.

«Ja riski palielinās, bankas sāk pārskatīt savas aktīvu operācijas konkrētās valstīs. Es pieņemu, ka vairākas bankas savu darbību tur ir samazinājušas līdz minimumam,» norāda Guļčaka.

Tas pats ir ar kreditēšanu - ja bankas iepriekš izsniedza finansējumu Krievijā un Ukrainā, tad acīmredzot šodien tas ir ievērojami mazāks, un tas nozīmē, ka līdzekļi no turienes tiek izvesti un bankas meklē iespējas tos izvietot citās valstīs.

Guļčaka atklāj, ka

Latvijas kapitāls no Krievijas un Ukrainas tirgiem aizplūdis pakāpeniski.

«Es nevaru apgalvot, ka visas Latvijas bankas vienā mirklī ņēma un aizgāja no šīm valstīm. Domāju, ka tās jau iepriekš gatavojās situācijai, kas līdzīga šobrīd novērojamai,» uzskata baņķiere.

No Krievijas un Ukrainas izvestais kapitāls tiek investēts dažādās valstīs - no ASV un Lielbritānijas līdz Ķīnai un Indijai.

Tāpat saistībā ar sankcijām

bankām nācies stingrāk analizēt klientu bāzi,

salīdzinot to ar sankciju sarakstā iekļauto personu vārdiem.

Darījumi ar bankām, kas pieder sankciju sarakstā iekļautām personām, nav iespējami.

«Ja banka saņem līdzekļus no personas, kas ieļauta sankciju sarakstā, šie līdzekļi tiek iesaldēti, tāpat arī līdzekļi šīs personas kontā,» norāda Guļčaka.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu