Eksperte: Elektrības cenas nākamgad varētu augt par 16%-43% (123)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas 2015.gada 1.janvārī elektrības cenas mājsaimniecībām varētu augt no 16% līdz 43% atkarībā no elektroenerģijas patēriņa, sacīja «Swedbank» Privātpersonu finanšu institūta eksperte Evija Kropa.

«Līdz ar tirgus atvēršanu lielai daļai mājsaimniecību jārēķinās ar elektroenerģijas izmaksu pieaugumu,» uzsvēra Kropa.

Visbūtiskāk to izjutīs mājsaimniecības, kas patērē elektrību līdz 100 kilovatstundām (kWh) mēnesī un kas neatbilst daudzbērnu ģimenes vai trūcīgā un maznodrošinātā statusam.

«Ar vismaz 16% sadārdzinājumu jārēķinās mājsaimniecībai, kas vidēji mēnesī patērē 400 kWh elektroenerģijas, neatbilst daudzbērnu ģimenes vai trūcīgā un maznodrošinātā statusam, kā arī nevēlas iegādāties elektroenerģiju komplektā ar citiem pakalpojumiem,» stāstīja eksperte.

Savukārt mājsaimniecībām ar vidējo mēneša elektroenerģijas patēriņu līdz 100 kWh jārēķinās ar vismaz 43% sadārdzinājumu.

Kropa stāstīja, ka, pirms izdarīt izvēli par labu kādam elektroenerģijas tirgotājam,

jāņem vērā visas izmaksas -

kopējā elektroenerģijas cena, iespējamā pakalpojuma nodrošināšanas vai abonenta mēneša maksa, rēķina nosūtīšanas maksa, soda naudas apmērs, līgumsodi u.c. izmaksas.

Eksperte arī iesaka izvērtēt to, cik izdevīgi un pieņemami būtu izmantot piedāvājumu elektroenerģiju iegādāties komplektā ar citiem pakalpojumiem, piemēram, televīziju, internetu un telefonsakariem.

«Ja ir skaidri zināms, ka nozīmīga daļa elektroenerģijas tiek patērēta vai plānots patērēt darba dienu naktīs - laikā no plkst.23 līdz plkst.7 - un nedēļas nogalēs,

ir vērts apsvērt bezmaksas divu laika zonu skaitītāja uzstādīšanu.

Maksa par elektrību šajā gadījumā būs dalīta - dienā augstāka, naktīs un nedēļas nogalēs - zemāka. Piemēram, pie elektroenerģijas patēriņa mēnesī 400 kWh laika zonu dalīta uzskaite izdevīgāka kļūst tikai brīdī, kad vismaz trešdaļa enerģijas tiek patērēta naktīs un nedēļas nogalēs,» piebilda Kropa.

Kā ziņots, ka mājsaimniecībām prognozējamais elektroenerģijas cenu pieaugums pēc 2015.gada 1.janvāra varētu būt 15%-30% apmērā, prognozēja Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs.

Iepriekš tika ziņots, ka šā gada sākumā gatavību tirgot elektroenerģiju bija izteikuši četri tirgotāji, turpretī patlaban - jau seši. No tiem tikai trijiem - AS «Latvenergo» ar «Elektrum» produktu līniju, SIA «Baltkom» un SIA «Win Baltic» - jau ir spēkā esoši piedāvājumi. Savukārt pārējie tirgotāji ar saviem elektrības piedāvājumiem iepazīstinās līdz gada beigām vai nākamajā gadā.

Spiridonovs stāstīja, ka, izvērtējot tirgotāju publiskotos piedāvājumus, var secināt, ka mājsaimniecībām prognozējamais elektroenerģijas cenas pieaugums būs 15-30% apmērā, kas

būs atkarīgs no mājsaimniecības patēriņa.

Sākotnēji elektroenerģijas tirgus pilnīga atvēršana bija plānota no 2014.gada 1.aprīļa. Taču šā gada martā Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumu Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot, ka mājsaimniecībām elektroenerģijas tirgu atvērs no 2015.gada 1.janvāra. Likuma grozījumu autori norāda, ka, atliekot elektrības tirgus atvēršanu un saglabājot pašreizējos tarifus, tiks mazināta sociālā spriedze, kas ir saistīta ar plānoto elektroenerģijas kopējās cenas kāpumu.

Šā gada 18.septembrī Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas nosaka elektroenerģijas cenu kāpuma kompensācijas mehānismu maznodrošinātiem, trūcīgiem iedzīvotājiem un daudzbērnu ģimenēm. Nākamgad trūcīgajiem un maznodrošinātajiem mēnesī nodrošinās 100 kilovatstundu elektroenerģiju par cenu 0,1164 eiro par vienu kilovatstundu, savukārt daudzbērnu ģimenēm - 300 kilovatstundu elektroenerģiju par pašreizējo «Starta» tarifu. Par izlietoto elektroenerģiju virs attiecīgi 100 vai 300 kilovatstundām mēnesī būs jāmaksā tirgus cena.

Patlaban, kamēr mājsaimniecības elektroenerģijas patēriņš nav pārsniedzis 1200 kilovatstundas, tiek piemērots tā dēvētais «Starta tarifs» un maksa par elektrību ir 11,64 centi, bet pēc tam tiek maksāts tā dēvētais «Pamata tarifs» jeb 15,15 centi par kilovatstundu.

Komentāri (123)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu