Beļavskis: banku nākotni noteiks attīstība un reģionālā finanšu centra izveide

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Latvijas banku sektora attīstība nākamajā desmitgadē būs atkarīga no tā kā attīstīsies ekonomika un no tā, vai Latviju izdosies attīstīt kā reģionālu finanšu centru, sacīja bankas «Citadele» valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

«Pirmais - kā attīstīsies ekonomika. Es esmu optimists un domāju, ka te viss būs ļoti labi un interesanti. Tas nozīmē, ka lielākie spēlētāji paliks. Varbūt pat kāds nāks klāt, jo, ja Latvija kļūs par tādu tradicionālu eiro zonas tirgu, tad vajadzētu parādīties arī lielākai investoru interesei. Tomēr te mēs tiešām runājam par desmit gadiem. Nākamo četru piecu laikā – diezin vai. Otrais – vai kopīgiem spēkiem Latviju izdosies sakārtot un attīstīt kā reģionālu finanšu centru. Kaut kādas pazīmes, ka to mēģina darīt, ir, bet arī problēmu loks nesašaurinās. Ja tas izdosies, tad tā būs laba iespēja attīstīties un nopelnīt vairāk,» sacīja Beļavskis.

Viņš arī norādīja, ka Latvijā vairs nav daudz industriju, kurās ir lieli neattīstīti potenciāli. «Mēs jau varam ievēlēt vienu valdību pēc otras, bet cik liela naudas kaste ir viņu rīcībā, tik arī ir, un papildus naudu mēs varam iegūt tikai apgūstot līdz šim neizmantotas nišas. Taču tam ir viens būtisks priekšnoteikums – mums tas ir jādara tikai tad, ja tas nerada riskus Latvijai un Latvijas finanšu sistēmai,» pauda bankas «Citadele» vadītājs.

Beļavskis piebilda, ka Latvijā šobrīd banku ir daudz, taču tās darbojas dažādos segmentos. «Kopā mums ir daudz banku, bet, ja mēs vērtējam atsevišķus segmentus, tad nemaz tik daudz to nav. Piemēram, klasiskajā rezidentu apkalpošanas sektorā nopietni darbojas četras piecas bankas, nevis 26. Ārvalstu klientu apkalpošanā augstā līmenī darbojas divas trīs bankas. Savukārt pārējām bankām ir savas biznesa nišas un, ja šīs nišas būs arī nākotnē, tad arī konkrētās bankas tirgū būs vēl ilgi. Latvijas tirgū nav tādas likumsakarības – ja izpletīsies, piemēram, «Swedbank», «Citadele» vai DNB, tad automātiski no tirgus pazudīs tik un tik mazo banku. Visbiežāk šo banku ceļi pat īsti nekrustojas,» viņš teica.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu