«Enefit»: Latvija nav pievilcīga vide energoietilpīgiem uzņēmumiem (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvija nav pievilcīga vide energoietilpīgiem uzņēmumiem, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam «Baltic Business Service» sacīja Igaunijas energokompānijas «Eesti Energia» meitasuzņēmuma Latvijā «Enefit» valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers.

«Ja uzņēmums ir elektrointensīvs, un tam ir jāpieņem lēmums, kurā valstī veikt investīcijas, tad šīs [elektroenerģijas] izmaksas ir ļoti svarīgas. Tiek būvēti starpsavienojumi, un līdz ar to nopietni strādāts, lai Eiropā elektroenerģijas cenas izlīdzinātos. Tas, kas atšķirsies arī turpmāk, būs infrastruktūras jeb sistēmas izmantošanas maksa un atsevišķi politiski lēmumi – tostarp OIK [obligātā iepirkuma komponente] vai kā nu katrā valstī šīs subsīdijas tiek sauktas. Šajā ziņā Latvijā situācija ir salīdzinoši slikta, jo mums ir ļoti zems elektroenerģijas patēriņš uz vienu kvadrātkilometru, un līdz ar to objektīvi augstāka ir sistēmas pakalpojumu maksa, kā arī ir vēsturiski pieņemtie lēmumi. Tādēļ nevar teikt, ka šeit ir ļoti pievilcīga vide energoietilpīgiem uzņēmumiem. Piemēram, Igaunijā OIK analogs ir trīs ar pusi reizes zemāks nekā Latvijā,» klāstīja Bethers.

Komentējot Ekonomikas ministrijas iniciatīvu par atlaidi energoietilpīgajiem uzņēmumiem no OIK atjaunojamo energoresursu daļas, viņš atzina, ka situācijai, protams, ir jāmeklē risinājumi, vienlaikus vērtējot, cik daudz līdzekļu tas prasa no valsts budžeta, no patērētāju makiem.

Tāpat Bethers pastāstīja, ka Igaunijā obligātā iepirkuma ietvaros netiek subsidētās lielās energostacijas. «Tur tas saucas atjaunojamo energoresursu maksājums. Lielākā atšķirība ir tā, ka Igaunijas patērētāji ar šo maksājumu nesubsidē investīcijas lielajās energostacijās. Atbalsts izpaužas tādējādi, ka Igaunijas valdība izcīnīja papildu bezmaksas CO2 [oglekļa dioksīda] kvotas no Eiropas Komisijas un piešķira tās «Eesti Energia», bet gala patērētājiem par investīcijām nav jāmaksā. Otra atšķirība ir tāda, ka Igaunija jau izpilda atjaunojamo energoresursu mērķi. Tas nozīmē, ka ir lielāka rīcības brīvība. Šobrīd «Eesti energia» var saražot 2,5 teravatstundas elektroenerģijas no atjaunojamajiem energoresursiem. Šī jauda gan netiek izmantota, jo 2012.gadā, kad parādījās draudi OIK analoga pieaugumam, Igaunijas valdība mainīja spēles noteikumus, lai «Eesti Energia» vairs nevarētu saņemt šo atbalstu. Investīcijas ir veiktas, bet kapacitāte pilnībā netiek noslogota,» stāstīja «Enefit» vadītājs.

«Enefit» ir elektroenerģijas pārdevējs Latvijas atvērtajā elektroenerģijas tirgū. Uzņēmums pieder Igaunijas energokompānijai «Eesti Energia».

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu