LDDK: Grozījumi Darba likumā būtiski uzlabos uzņēmējdarbības vidi Latvijā (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Darba likumā iestrādātie darba devēju priekšlikumi būtiski uzlabos uzņēmējdarbības vidi Latvijā, uzskata Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK).

LDDK ieskatā būtiskākie darba devēju rosinātie un Saeimā apstiprinātie grozījumi likumā attiecas uz darbinieku apmācībām. Sociālajiem partneriem vienojoties, likumā tika noteikts, ka darba devējs ar darbinieku varēs vienoties par profesionālo apmācību vai kvalifikācijas celšanas pasākumiem, laika periodu, kādu darbiniekam pēc attiecīga izglītību apliecinoša dokumenta saņemšanas jānostrādā pie konkrētā darba devēja (bet ne ilgāk par diviem gadiem), kā arī - proporcionālu apmācības izdevumu atlīdzināšanu, ja darbinieks uzteic darbu pirms šī termiņa beigām.

Konfederācijā uzsvēra, ka

pieņemtie grozījumi sekmēs darba devēju motivāciju ieguldīt savu darbinieku apmācībās,

kā arī nodrošinās labāku kvalificētu speciālistu sagatavošanu un paaugstinās kopējo pieaugušo iesaisti mūžizglītībā.

Latvijas darba devēju konkurētspējas paaugstināšanai būtiski ir arī pieņemtie grozījumi attiecībā uz maksimālo periodu, par kuru varēs slēgt darba līgumu uz noteiktu laiku, pagarinot šo periodu no trim līdz pieciem gadiem. Likuma izmaiņu pamatā bijusi kaimiņvalstu pieredze, kur maksimālais termiņš jau patlaban ir pieci gadi, un Eiropas Savienības projektu ilgums, kas parasti pārsniedz piecus gadus. «Pagarinot līguma periodu, mēs ne tikai paaugstinām valsts konkurētspēju, bet arī veicinām darbaspēka izmaksu izlīdzināšanu,» sacīja LDDK pārstāvji.

Tomēr ir arī jautājumi, kuros līdz šim nav panākta sociālo partneru vienošanās, piemēram, virsstundu darba apmaksas kārtība un darbinieku atbrīvošana no darba bez arodbiedrības saskaņojuma konkrētos, līdz šim likumā ietvertos gadījumos.

Abus jautājumus Saeimas Darba un sociālo lietu komisijas sēdē tika nolemts virzīt uz tālāko izskatīšanu Nacionālajā trīspusējās sadarbības padomē, lai rastu kompromisu darba devēju un darba ņēmēju starpā.

Jau ziņots, ka Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Darba likumā, kas paredz noteikt jaunus pienākumus, atbildību un tiesības gan darba ņēmējiem, gan darba devējiem.

Tostarp likumā veiktas izmaiņas attiecībā uz darba līgumos un darba sludinājumos iekļaujamo informāciju, asinsdonoriem piešķiramo atpūtas dienu skaitu, atvaļinājuma naudas izmaksu, darba un atpūtas laika regulējumu, kā arī to darbinieču aizsardzību, kuras baro bērnu ar krūti, informēja Saeimas Preses dienestā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu