Beļavskis: «Citadeles» investori ienāks ar Latvijā nebijušu pieredzi (25)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Jaunie bankas «Citadele» investori tirgū ienāks ar līdz šim Latvijā nebijušu pieredzi, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam «Baltic Business Service» sacīja bankas «Citadele» valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

«Es redzu tādu pieredzes apmēru, kādu es Latvijā līdz šim neesmu redzējis,» sacīja Beļavskis.

Viņš atzīmēja, ka bankas «Citadele» potenciālie investori nāk no vides, kur ar banku attīstīšanu nodarbojas simtiem gadu. «Mums ir jāsaprot, ka potenciālie investori nāk no tādas vides, kur ar banku attīstīšanu nodarbojas simtiem gadu, un viņu kolektīvā pieredze Latvijas mērogā ir liels dārgums,» teica Beļavskis.

Viņš piebilda, ka arī līdz šim bankas potenciālie investori ir vairākas reizes ieguldījuši finanšu uzņēmumos, bankās, attīstījuši tās līdz lielam izmēram un tad veikuši vai nu akciju publisko emisiju vai kaut ko līdzīgu.

Beļavskis arī atzina, ka, līdz ar jauno investoru ienākšanu bankā "Citadele, Latvijas banku sektorā parādīsies līdz šim te nebijušas inovācijas. "Tās [inovācijas] būs tehnoloģiju jomā, kā arī jomās, kas nav banku pamatdarbība, bet, piemēram, produktu pozicionējums, tirgotāju sistēmas," teica bankas "Citadele" valdes priekšsēdētājs.

Viņš norādīja, ka ASV banku bizness attīstībā ir kādus četrus piecus gadus priekšā Eiropai, kā arī ASV vislabāk zina, kā veidot produktus un kā nodarboties ar mārketingu. «ASV ir tūkstošiem banku, milzīgi naudas resursi un ļoti ilgi uzkrātas zināšanas šajā jomā. Turklāt ASV pasaulē vislabāk zina, kā veidot produktus un kā nodarboties ar mārketingu. Tā ir arī atbilde, ko mēs varam sagaidīt no šādiem investoriem. Tas dod labu un optimistisku skatu uz visu šo procesu,» teica Beļavskis.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka starptautiskā investoru grupa atbilstoši valdības 16.septembra lēmumam varēs iegādāties šobrīd Latvijas valstij piederošos 75% bankas «Citadele» akciju, tajā skaitā ASV fonds «Ripplewood Holdings» plāno iegādāties 25% bankas akciju. Valsts par akcijām saņems aptuveni 74 miljonus eiro. Savukārt Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka plāno saglabāt īpašumā 25% bankas akciju.

Sarunas starp Privatizācijas aģentūru un investoriem par līguma nosacījumiem ir ieilgušas, jo puses nav vienojušās par atsevišķiem pirkuma līguma nosacījumiem.

Banka «Citadele» dibināta 2010.gada 30.jūnijā, bet patstāvīgu darbību sāka 2010.gada 1.augustā, kad beidzās «Parex bankas» operacionālās sadalīšanas process. Valdība 2010.gada martā pieņēma lēmumu par «Parex bankas» restrukturizācijas modeli, nodalot daļu aktīvu jaunā bankā. Atbilstoši restrukturizācijas modelim no «Parex bankas» tika izdalīta daļa aktīvu un izveidota jauna banka – «Citadele», bet «Parex banka» sāka darbību kā risinājumu banka, vienlaicīgi pārtraucot sniegt klasiskos banku pakalpojumus.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu