Ekspremjers: eiro Latvijā ir pilnībā attaisnojies, īpaši ņemot vērā ģeopolitisko situāciju (12)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Eiro ieviešana Latvijā ir pilnībā attaisnojies, īpaši ņemot vērā pašreizējo ģeopolitisko situāciju, uzskata Eiropas Komisijas viceprezidenta amatam eiro un sociālā dialoga jautājumos virzītais ekspremjers Valdis Dombrovskis («Vienotība»).

«Domāju, ka eiro ieviešana Latvijā ir pilnībā attaisnojusies, un tie faktori, par kuriem runājām pirms eiro ieviešanas, kā tas pozitīvi ietekmēs ekonomisko attīstību caur zemākām procentlikmēm, ir piepildījušies. Faktiski jau pirmajās nedēļās pēc eiro ieviešanas procentlikmes, par kurām valsts var aizņemties, pazeminājās, un pašlaik mums ir iespēja aizņemties par rekordzemām procentlikmēm. Runājot par valūtas konvertācijas izmaksām, arī uzņēmēji pilnībā apstiprina šo pozitīvo efektu,» teica Dombrovskis.

Savukārt eiro ietekmi uz investīciju piesaisti ietekmē ģeopolitiskā situācija. «Attiecībā uz investīciju piesaistes iespējām šis faktors, protams, strādā, tomēr jārēķinās, ka tam pretī šogad strādā negatīvie faktori, tostarp ģeopolitiskā neskaidrība, draudošā situācija reģionā neveicina investīciju piesaisti. Domāju, gada beigās varēsim vērtēt, kāda ir gada bilance attiecībā uz investīciju piesaisti,» piebilda ekspremjers.

Tāpat Dombrovskis atzīmēja, ka nav apstiprinājušās bažas par cenu celšanos pēc eiro ieviešanas. «Ja runājam par kaut kādām bažām, piemēram, viena no būtiskākajām bažām bija, ka, ieviešot eiro, pieaugs inflācija. Šobrīd redzam, ka šīs bažas nav apstiprinājušās un inflācija ir saglabājusies ļoti zemā līmenī. Tas gan ir arī saistīts ar to, ka kopumā inflācija eiro zonā ir ļoti zemā līmenī, bet uzskatu, ka tam ir palīdzējuši arī pasākumi, kurus veicām no savas puses – cenu monitorings, kampaņa «Godīgs eiro ieviesējs», kas tomēr aicināja sabiedrību pievērst pastiprinātu uzmanību šīm cenām pārejas periodā, kā arī uzņēmēju uzmanību, ka nevajag izmantot eiro ieviešanu par ieganstu cenu palielināšanai. Pēc inflācijas rādītājiem redzams, kas tas ir izdevies,» teica Dombrovskis.

Viņš uzsvēra, ka

šajā ģeopolitiskajā situācijā eiro ieviešana kā tālāka integrācijā Eiropā ir bijis solis pareizajā virzienā.

«Arī Lietuva tūlīt pievienosies eiro zonai, un viņu diskusijās ģeopolitiskie argumenti, kuriem mēs Latvijā savās diskusijās tik ļoti nepievērsām uzmanību, spēlē daudz nozīmīgāku lomu,» piebilda ekspremjers.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu