Attīstītājs: Jaunajām ģimenēm tiek liegta iespēja pilnvērtīgi dzīvot (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kamēr Maksātnespējas likuma grozījumi vēl nav stājušies spēkā, banku paustā nostāja par iespējamajām izmaiņām nekustamo īpašumu kreditēšanas jomā jūtama jau šobrīd. Jauno ģimeņu pieaugošā interese par mājokļiem var nonākt strupceļā, jo mājokļa pirkuma pirmās iemaksas no 2015.gada 1.janvāra var strauji palielināties, uzskata jauno projektu attīstītāja un apsaimniekotāja SIA «Ūbeļu īpašumi» valdes priekšsēdētājs Uldis Cimdiņš.

Attīstītājs norāda, ka šajā situācijā kārtējo reizi cieš mazāk aizsargāta sabiedrības grupa - jaunās ģimenes -, kuru finansiālais stāvoklis liedz iegādāties nekustamo īpašumu brīdī, kad pirmā iemaksa var sasniegt pat 40% no kopējās pirkuma summas.

«Psiholoģiski ir ļoti grūti pieņemt, ka ģimenēm, kurām jaunais daudzdzīvokļu projekts «Podnieki» ir paredzēts un projektēts, tiek liegta iespēja pilnvērtīgi dzīvot sakārtotā, klusā un mūsdienīgā vidē, tā vietā viņiem jāīrē dzīvokļi par neadekvāti augstām īres maksām. Aptuveni 10% no mūsu projekta jaunajiem dzīvokļu īpašniekiem tikko atgriezušies vai drīzumā plāno atgriezties no darba Rietumeiropā. Tieši dzīvokļa iegāde bija viens no argumentiem par labu palikšanai Latvijā. Ja jaunās likuma normas liks šķēršļus mājokļu iegādei Latvijā, visdrīzāk, viņi izvēlēsies dzīvot ārzemēs. Kāda starpība, kurā ES valstī īrēt dzīvokli, - tad jau labāk tuvāk vietai, kur vieglākas iespējas nopelnīt,» uzskata Cimdiņš.

Cilvēki, kuri mājokļa iegādi jaunajā projektā izvirzījuši kā mērķi, pēc Cimdiņa domām, radīs dažādus risinājumus, piemēram, privātus naudas aizdevumus pirmās iemaksas segšanai vai ar banku kreditēšanu nesaistītu īri ar izpirkuma tiesībām, kas šobrīd kļūst par visnotaļ iecienītu un ērtu savstarpēju saistību dibināšanas veidu.

Jauno projektu attīstītājs un apsaimniekotāja SIA «Ūbeļu īpašumi» dibināta 2012.gada 5.jūnijā ar mērķi iegādāties no «Danske Bank» Latvijas filiāles tai piederošo daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku Ūbeļu ielā 13, Podniekos, Ādažu novadā. Pēc apjomīgu celtniecības darbu veikšanas ēkā un vides labiekārtošanas 2012.gadā sākta dzīvokļu pārdošana sadarbībā ar nekustamo īpašumu uzņēmumu «Arco Real Estate».

Kā ziņots, Valsts prezidents izsludinājis Saeimas septembrī pieņemtos grozījumus Maksātnespējas likumā, kas paredz no nākamā gada sākuma visiem no jauna izsniegtajiem hipotekārajiem aizdevumiem piemērot «nolikto atslēgu» principu, tātad kredīta ņēmējs varēs atdot ieķīlāto īpašumu un atteikties no savām saistībām. Bankas jau iepriekš brīdinājušas, ka šo grozījumu dēļ hipotekārie kredīti kļūs nepieejamāki un pirmās iemaksas apmērs var sasniegt pat 40%.

Līdz ar Maksātnespējas likuma grozīšanu un "nolikto atslēgu" principa ieviešanu komercbankas vairs nav ieinteresētas iesaistīties Ekonomikas ministrijas izstrādātajā valsts atbalsta programmā mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem. Šīs programmas īstenošana sadarbībā ar komercbankām bija uzticēta "Latvijas attīstības finanšu institūcijai "Altum"'. Tās eksperti vērtē, ka līdz ar Maksātnespējas likuma grozījumu izsludināšanu situācija hipotekārās kreditēšanas jomā ir mainījusies un jaunajos apstākļos vajadzība pēc valsts atbalsta mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem pieaugs. Tāpēc, visticamāk, politikas veidotājiem vēlreiz būs jāatgriežas pie mājokļu galvojumu programmas, lai to pielāgotu jaunajai situācijai.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu