Iedzīvotāju kopējais noskaņojums dramatiski pasliktinājies (72)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Neskatoties uz to, ka tradicionāli, tuvojoties vēlēšanām, Latvijā iedzīvotāju noskaņojums kļūst cerīgāks, jaunākā «DNB Latvijas barometra» pētījuma rezultāti rāda, ka šoreiz kopējais noskaņojums dramatiski pasliktinājies.

Iedzīvotāji viskritiskāk vērtējuši Latvijas ekonomiku - gan pašreizējo situāciju, gan izmaiņas, gan arī attīstības prognozes.

Pētījuma rezultāti liecina, ka Latvijas pašreizējā ekonomiskā stāvokļa vērtējuma indekss samazinājies par sešiem punktiem. Tikmēr ekonomiskā stāvokļa izmaiņu vērtējums šomēnes piedzīvojis straujāko kritumu kopš 2008.gada, indeksam samazinoties par 21 punktu, bet attīstības prognožu indekss samazinājies par 15 punktiem.

Līdzīgs kritums vērojams iedzīvotāju vērtējumā par kopējās situācijas attīstību un nākotnes izredzēm (indeksi samazinājušies par 11 punktiem). Tajā pašā laikā valdības darba vērtējums šomēnes piedzīvojis vismazāko kritumu - tikai par vienu punktu. Tiesa, valdības darbu kā sliktu vēl joprojām vērtē lielākā daļa aptaujāto - 72%.

Savukārt «DNB Latvijas barometra» otrajā daļā, tuvojoties 12.Saeimas vēlēšanām, noskaidrots iedzīvotāju viedoklis par to, kā, viņuprāt, mainījusies politiskā vide pēc ārkārtas Saeimas vēlēšanām 2011.gadā, kādus kritērijus viņi ņems vērā, izvēloties, par ko balsos šogad, kādām vajadzētu būt valdības darba prioritātēm, kā arī - kā mainīsies situācija pēc vēlēšanām. Plašāki pētījuma rezultāti un ekspertu secinājumi tiks publiskoti ceturtdien, 2.oktobrī.

Pētījumā iegūtos datus komentējuši «DNB bankas» ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš, Latvijas Bankas ekonomiste Agnese Rutkovska, «Sabiedrības par atklātību - Delna» direktors Gundars Jankovs, sabiedriskās politikas centra «Providus» pētniece Iveta Kažoka, Rīgas Stradiņa universitātes Politikas zinātnes katedras vadītāja profesore Ilga Kreituse, tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra «SKDS» direktors Arnis Kaktiņš un sociālo un politisko projektu direktore Ieva Strode, kā arī citi eksperti.

«DNB Latvijas barometrs» ir atzīts ikmēneša socioloģiskais pētījums, kurā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgās jomās. Vienlaikus iedzīvotājiem ikreiz tiek uzdots pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo sabiedrības vispārējā noskaņojuma izmaiņas.

Komentāri (72)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu