Eksperts: Latvijā ir daudz vairāk reiderisma gadījumu, nekā publiski izskan (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Latvijā ir daudz vairāk reiderisma gadījumu, bet ne visi izskan publiski, šodien Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras rīkotajā konferencē par reiderisma jeb uzņēmuma darbības paralizēšanas un pārņemšanas shēmu ierobežošanu atzina Ārvalstu investoru padomes Latvijā tiesu sistēmas efektivitātes darba grupas vadītājs, zvērināts advokāts Māris Vainovskis.

Vainovskis norādīja, ka Latvijā ir daudz vairāk reiderisma gadījumu, nekā publiski izskan, jo daudzos gadījumos cietušie uzņēmumi nevēlas šo problēmu risināt publiskajā telpā.

Pēc eksperta teiktā,

Latvijā lielākā problēma tiesību jomā ir saistīta ar efektivitāti strīdu risināšanā,

jo ne velti Latvija Pasaules Bankas pētījumā «Doing Business» šajā jomā atrodas otrajā simtā.

«Lai arī Latvijā ir uzlabots normatīvais regulējums, tomēr problēma joprojām saglabājas tiesību aizsardzības sistēmas efektivitātē un vājumā. Tā ir pati galvenā problēma, kas jārisina,» uzsvēra advokāts.

Runājot par reiderisma riskam pakļautajiem uzņēmumiem, eksperts atzina, ka šī problēma var skart un parasti skar uzņēmumus, kuros ir vērojami dalībnieku savstarpējie strīdi, uzņēmumus ar būtiskām kredītsaistībām, kā arī lieliem aktīviem.

Tomēr, pēc Vainovska teiktā, pirms reiderisma gadījums nonācis tiesā, uzņēmumiem jau savlaicīgi ir jādara viss, lai šādu risku neitralizētu.

«Lielākoties uzņēmumi ir paši vainīgi, nonākot šādā situācijā.

Lai no tā izvairītos, uzņēmumiem ir savlaicīgi jāsakārto korporatīvā pārvalde un uzraudzība u.c. jomas. Likumdošanu var pakāpeniski uzlabot, tomēr svarīgāk ir tas, kā uzņēmumi praksē spēj neitralizēt reiderisma draudus,» uzsvēra advokāts.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu