Rimšēvičs: ASV kapitāla ienākšana stiprinās Latvijas banku sistēmu (21)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Latvijas banku vide, kur tradicionāli darbojušies skandināvu finanšu uzņēmumi, ar ASV investora «Ripplewood Holdings» kapitāla ienākšanu kļūšot spēcīgāka, šodien Latvijas Radio raidījumā «Krustpunktā» bilda Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

ASV fonda ienākšana Latvijā banku sistēmu ne tikai padarīšot daudzveidīgāku, bet arī samazināšot noziedzīgo līdzekļu plūšanu caur valsts finanšu kanāliem, norādīja Rimšēvičs. Papildus stabilitāti došot arī piesaiste ASV tirgum, kas darbojas dolāru valūtā.

Rimšēvics uzteica arī darījuma finansiālo izdevīgumu, norādot, ka gada sākumā konsultants «Prudentia» «Citadeli» novērtējis par 80 miljoniem eiro, bet Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) šorīt LTV apliecinājusi, ka banka «Citadele» ASV investīciju fondam «Ripplewood Holdings» tiks pārdota dārgāk, nekā sākumā to novērtēja «Prudentia».

Tāpat centrālās bankas prezidents norādīja uz «Citadeles» akcionāra - Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) - pozitīvo vērtējumu par «Ripplewood Holdings» reputāciju un pieredzi. «Tās ir tās galvenās nostādnes, kas norāda [ka darījums ir veiksmīgs], neskatoties uz to, ka darījums notiek faktiski pēdējā brīdī, pirms to būtu pārņēmusi Eiropas Komisija,» teica Rimšēvičs.

Jau ziņots, ka Latvijas valdība akceptējusi ASV fonda «Ripplewood Holdings» izteikto bankas «Citadele» iegādes piedāvājumu. Tas paredz, ka «Ripplewood Holdings» iegādāsies 25% bankas akciju, 50% iegūs patlaban publiski oficiāli nenosaukti investori, bet 25% kapitāldaļu savā īpašumā saglabās ERAB.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, viens no ASV investoriem, kas plāno iegādāties bankas «Citadele» akcijas, ir bijušais ASV Federālo rezervju sistēmas vadītājs Pols Volkers. Starp investoriem ir vēl virkne finanšu nozarē pazīstamu uzņēmēju.

ERAB jau iepriekš pauda atbalstu Latvijas valdības lēmumam pārdot «Citadeles» akcijas «Ripplewood Holdings». ERAB Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu biznesa direktors Žans Marks Peteršmits vērtē, ka bankas «Citadele» nodošana privātās rokās ir liels bankas un arī valsts panākums. Banka «Citadele» ir spēcīga finanšu institūcija vienā no Eiropas straujāk augošajām ekonomikām.

Pašlaik Latvijas valsts īpašumā ir 75% mīnus viena bankas «Citadele» akcija, savukārt 25% un viena akcija pieder ERAB.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu