ERAB: «Citadeles» pārdošana noritējusi profesionāli un paredzami (41)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Bankas «Citadele» pārdošanas process noritējis profesionāli un paredzami, šodien žurnālistiem sacīja Eiropas Reģionālās attīstības bankas (ERAB) viceprezidents Filips Benets.

ERAB arī ir gatava ieguldīt papildu kapitālu bankā. «Bankas kapitāla palielināšana ir pirmais solis, ko mēs spersim. Ja mums būs nepieciešams ieguldīt līdzekļus bankā [»Citadele«], mēs tādus atradīsim,» pēc tikšanās ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V) žurnālistiem apstiprināja Benets.

Viņš uzsvēra, ka lēmums pārdot banku ASV investoru grupai, tostarp «Ripplewood Holdings», ir bijis veiksmīgs un pārdošanas process ir labi organizēts.

«Uzskatām, ka šis ir labs pircējs. Mēs atbalstām viņu vēlmi un apņēmību, ar kādu tiks organizēta ieguldījumu stratēģija,» teica Benets.

ERAB viceprezidents arī uzsvēra, ka viņam šis darījums bijis pietiekami skaidrs un atklāts.

Pēc Beneta domām, ir svarīgi, ka banka «Citadele» darbosies Latvijas tautsaimniecības labā un veicinās ekonomikas izaugsmi ilgtermiņā. Tāpat ERAB vēlas saglabāt savus bankā ieguldītos līdzekļus, lai tie ļautu piesaistīt papildu investīcijas.

ERAB viceprezidents gan negribēja komentēt pārdošanas cenu, jo banka šajā sarunu procesā nav piedalījusies. Daudz svarīgāk esot domāt ilgtermiņā par valsts ekonomisko attīstību. Latvijas tautsaimniecība var izmantot banku un tajā ieguldīto kapitālu, lai pieņemtu stratēģiskus lēmumus. Svarīgi esot arī, lai bankas vērtība ilgtermiņā saglabājas un pieaug.

ERAB pārstāvis gan uzsvēra, ka nav tā, ka ERAB nerūp bankas pārdošanas cena, un Latvijai vajadzētu sarunu ceļā vienoties par labāko cenu. Tomēr runa vairāk esot par investoru pareizo stratēģiju, un viņš ir pārliecināts, ka piedāvātā stratēģija ir pareiza.

Straujuma uzsvēra, ka bankas pārdošana ASV investoriem nodrošinās arī citu investoru ienākšanu citās tautsaimniecības nozarēs. Viņasprāt, ir svarīgi no Latvijas puses raidīt signālus, ka valstī ekonomika ir stabila un šeit var investēt arī citi pasaulē labi zināmi investori.

«Biju gandarīta saņemt labu novērtējumu bankas pārdošanas procesam - gan par tā paredzamību, gan arī par rezultātu,» atzina valdības vadītāja.

LETA jau ziņoja, ka Latvijas valdība akceptējusi ASV fonda «Ripplewood Holdings» izteikto bankas «Citadele» iegādes piedāvājumu. Tas paredz, ka «Ripplewood Holdings» iegādāsies 25% bankas akciju, 50% iegūs patlaban publiski oficiāli nenosaukti investori, bet 25% kapitāldaļu savā īpašumā saglabās ERAB.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, viens no ASV investoriem, kas plāno iegādāties bankas «Citadele» akcijas, ir bijušais ASV Federālo rezervju sistēmas vadītājs Pols Volkers. Starp investoriem ir vēl virkne finanšu nozarē pazīstamu uzņēmēju.

ERAB jau iepriekš pauda atbalstu Latvijas valdības lēmumam pārdot «Citadeles» akcijas «Ripplewood Holdings». ERAB Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu biznesa direktors Žans-Marks Peteršmits vērtē, ka bankas «Citadele» nodošana privātās rokās ir liels bankas un arī valsts panākums. Banka «Citadele» ir spēcīga finanšu institūcija vienā no Eiropas straujāk augošajām ekonomikām.

Tās stabilais biznesa modelis un korporatīvās pārvaldības augstie standarti ir piesaistījuši vadošu investoru, kurš apliecinājis ilgtermiņa interesi par banku, paziņojumā rakstīja Peteršmits.

Pašlaik Latvijas valsts īpašumā ir 75% mīnus viena bankas «Citadele» akcija, savukārt 25% un viena akcija pieder ERAB.

Komentāri (41)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu