Finanšu ministrs: Latvijai jāpilda savulaik uzņemtās saistības un Citadele jāpārdod (50)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Šī brīža apstākļi – norises Eiropas, ASV un citos finanšu tirgos, kā arī bankas Citadele labie finanšu rādītāji – ir īstais brīdis investoru piesaistei. Turklāt jāņem vērā, ka visā Eiropā ir arī citi finanšu aktīvi, ko piedāvāt investoriem, tādēļ arī mums – Latvijai jākonkurē ar šo daudzveidīgo piedāvājumu.

«Absurdas ir runas, ka bankas Citadele pārdošanu varētu atlikt vai atcelt vispār, to ir jāpārdod jau tagad, kā tas ir paredzēts bankas restrukturizācijas plānā un savulaik uzņemtajās saistībās. Turklāt nav pieļaujama situācija, ka varētu rasties vajadzība bankā ieguldīt Latvijas nodokļu maksātāju naudu, lai uztaisītu lielu valsts banku, kas konkurē ar citiem tirgus dalībniekiem. Tāpat nevaram neņemt vērā nestabilo ģeopolitisko situāciju, kuras dēļ grūti prognozēt, kā situācija pasaulē mainīsies nākamajos gados,» norāda finanšu ministrs Andris Vilks.

Bankas Citadele grupa 2014. gada pirmajā pusgadā ir pārsniegusi visa 2013. gada peļņu, kas ir ļoti labs un investoriem pievilcīgs rezultāts. Tāpat vairākas starptautiskās kredītreitingu aģentūras šogad ir paaugstinājušas Latvijas kredītreitingu un Latvijā sekmīgi ieviests eiro – arī tie ir investoru piesaistei labvēlīgi nosacījumi. Turklāt jāuzsver, ka grūti prognozēt, kā situācija pasaulē mainīsies nākamajos gados, ņemot vērā nestabilo ģeopolitisko situāciju.

Tāpat nedrīkstam aizmirst, ka saskaņā ar Eiropas Komisijas (EK) apstiprināto restrukturizācijas plānu, Latvijai jāpiesaista bankas investors līdz šī gada beigām, jo valsts nevar būt spēlētājs finanšu tirgū. Pretējā gadījumā banku pārdos pati EK, un šādā gadījumā pārdošanas cena varētu būt ļoti zema un valstij neizdevīga. Pat tad, ja Latvija varētu paturēt banku Citadele, jārēķinās ar skarbu konkurenci pasaules finanšu tirgū un nepieciešamību regulāri papildināt tās kapitālu.

Komentāri (50)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu