Biznesa vadītājam, nevis IT nodaļai jālemj par biznesa tehnoloģijām

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr/Martin Terber

Uzņēmuma jeb biznesa vadītājam ir jābūt galvenajam atbildīgajam lēmumu pieņēmējam par biznesa tehnoloģiju izmantošanu, jo uzņēmumu informācijas tehnoloģiju (IT) nodaļas bieži vien ir ieinteresētas neļaut kādam no ārpuses iejaukties savā darbības laukā, secinājuši «BIG Event» rīkotās ekspertu diskusijas dalībnieki.

Viena problēma ir IT nodaļas ieinteresētība saglabāt savu lauku un cilvēkus. Otra problēma - tikai uzņēmuma vadītājs redz visu attēlu kopumā, kādas ir kopējās izmaksas, secina eksperti.

«Mana pārliecība ir tāda, ka vadītājiem jebkurā gadījumā ir jāpieņem lēmumi pēc biznesa interesēm un tehnoloģiju cilvēkiem ir tikai jākonsultē par to, kas attiecas uz tehnoloģijām un savietojamību. Mēs runājam par biznesa tehnoloģijām tad, kad biznesam ir jāpieņem lēmumi,» uzskata «Arrow ECS Baltic OÜ» biznesa attīstības vadītājs Jurģis Venckus.

«DEAC» netiešo pārdošanas kanālu vadītājs Aigars Valdmanis skaidroja, ka ļoti populāri agrāk bija tā saucamie CTO («chief technical officer»), bet tagad par informāciju atbildīgie ir CEO («chief executive officer»). «Tas nozīmē, ka sākam pievērst uzmanību tieši informācijas ērtībai un aktualitātei uzņēmumā. Tātad korporatīvā līmenī tas ir saprasts, bet kā mums šo informāciju aiznest līdz vidējam uzņēmējam, kam nav šie CEO vai CTO? Tas laikam ir darbs ar sabiedrību,» sacīja Valdmanis.

«PricewaterhouseCoopers» biznesa un IT konsultāciju vecākā projektu vadītāja Baiba Apine norādīja, ka priekšstats, ka bildi par to, kāds uzņēmums izskatās kopumā, redz tikai uzņēmuma vadītājs, tā ir uzņēmuma vadītāja ilūzija.

«Citi uzņēmumā strādājošie cilvēki tāpat var to bildi salikt kopā, skatoties uz informācijas sistēmām. Tie noteikti ir finanšu vadītāji, grāmatveži, kas redz bildi kopumā. Tie paši informācijas drošības pārvaldnieki, IT vadītāji. Cilvēki ir tie, kuriem ir visplašākā piekļuve uzņēmuma informācijas sistēmām. Un, analizējot un skatoties uz šo informāciju katrs no sava aspekta, viņi savukārt var uzdot izaicinošus jautājumus par to, kādā virzienā bizness attīstās. Domāju, ka tā ir kapacitāte, kuru uzņēmumiem ir ļoti daudz iespēju izmantot,- savu cilvēku zināšanas un sapratne par to, kas uzņēmuma iekšienē notiek,» skaidroja Apine.

«Telia Latvija» tirdzniecības direktors Mārtiņš Paurs sacīja, ka Latvijā, skatoties pēc Eiropas mērogiem, vairāk nekā 90% uzņēmumu ir mikrouzņēmumi.

«Visdrīzāk, tehniskais direktors, informācijas pārvaldnieks, drošības pārvaldnieks, finanšu direktors, vadītājs un galvenais grāmatvedis tajos ir vienā personā. Tāpēc mēs esam ieviesuši terminu «biznesa vadītājs», jo tā ir Latvijas reālija. Tas reizē ir visu procesu vadītājs,» sacīja Paurs.

Savukārt lēmumu pieņemšanu Paurs ilustrēja ar piemēru, kur uzņēmumā lēmumu pieņemšana par IT bija deleģēta IT cilvēkam.

«Šis cilvēks man reiz privātā sarunā atzinās: «Nu, nē, mākoņi nē, visu sev.» Bet kāpēc? Tādēļ, ka viņam patīk, kā smaržo jauns serveris. Viss - es nevarētu izmantot nekādus argumentus, lai pārliecinātu viņu lietot kaut kādas tehnoloģijas. Domāju, ka ir jāveic liels skaidrojošais darbs ar biznesa vadītājiem,» norādīja Paurs.

Vairāk par to, kā mūsdienu tehnoloģijas ceļ konkurētspēju un ietaupa laika resursus, varēs uzzināt biznesa un tehnoloģiju forumā «BiSMART», informē pasākuma organizētāji. Tā programma un reģistrēšanās dalībai ir pieejama tīmekļa lapā «www.bismart.lv». Forums notiks piektdien, 19.septembrī, no plkst.9.30 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā Rīgā, Mūkusalas ielā 3. Lai raisītu pārdomas par biznesā neizmantotām iespējām, ko sniedz mūsdienu digitālās tehnoloģijas, to organizē «Telia Latvija», «Latvijas Mobilais telefons» (LMT) un Digitālās ekonomikas attīstības centrs (DEAC). Līdz ar triju ārzemju lektoru, kā arī deviņu vietējo ekspertu uzstāšanos forumā notiks arī diskusiju panelis, kurā varēs iepazīt četru dažādu uzņēmumu pārstāvju pieredzi biznesa tehnoloģiju izmantošanā.

Pasākuma norisi atbalsta «Arrow», «Citrix Systems», «Cisco», «Hortus Digital», LDA, nacionālā informācijas aģentūra LETA, «PricewaterhouseCoopers», «Microsoft Latvia», «Mestako», «Tilde», kā arī informatīvā partnere - Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu