Krievijas ministrs šaubās par rūpniecības preču importa ierobežojumu lietderību (14)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Alexey Kudenko / RIA Novosti

Krievijas ekonomikas attīstības ministrs Aleksejs Uļukajevs uzskata, ka nav pamata ieviest jaunus ierobežojumus rūpniecības preču, tostarp automašīnu, importam, atbildot uz Eiropas Savienības (ES) un ASV sankcijām.

«Mūsu uzdevums ir nevis kaitēt viņiem, bet palīdzēt sev. Tādēļ mums jārīkojas tā, lai nepakļautu lielākiem riskiem savus patērētājus, un tie galvenokārt ir inflācijas riski, un, otrkārt, lai tas nāktu par labu mūsu ražotājiem,» Uļukajevs otrdien paziņoja žurnālistiem Stambulā, komentējot iespējamo «antisankciju» ieviešanu,

«Lauksaimniecības jomā vairāk vai mazāk viss ir skaidrs. Mēs varam būt ne tikai valsts, kas pilnībā spēj sevi nodrošināt ar pārtiku, bet arī būt nozīmīgs eksportētājs. Tas ir nozīmīgs nacionālais uzdevums un sava veida manevrs - tai skaitā investīciju - importa aizvietošanas labā, ņemot vērā visu termina «importa aizvietošana» strīdīgumu, tas ir pareizs virziens,» paziņoja ministrs.

«Citos sektoros man nav saprotama tāda loģika. Tādēļ es uzskatu, ka tāda veida rīcība

[jauni ierobežojumi rūpniecības preču ievešanai Krievijā] diez vai būtu lietderīgi,» norādīja Uļukajevs.

«Manuprāt, mums jādomā par ko citu, par palīdzību kompānijām, pret kurām ir noteiktas sankcijas. Pirmkārt, es te domāju bankas un finanšu korporācijas, jo no tām ir atkarīga citu ekonomikas sektoru darbība. Tādējādi mēs varam nivelēt sankciju negatīvo ietekmi uz mūsu tirgu, mūsu ražotājiem, bet ne ieviešot simetriskas vai asiametriskas sankcijas,» teica Uļukajevs.

Atbildot uz jautājumu, par to, kā tiek gatavoti saraksti ar jaunām precēm, kuru ievešanai varētu tikt noteikti ierobežojumi, ministrs paskaidroja, ka «visas ministrijas un resori ir sagatavojuši savus pieteikumus. Rūpniecības un tirdzniecības ministrija pateica: «Mēs gribētu [iekļaut sarakstos] automašīnas«. Mēs vienkārši apkopojām šos pieteikumus. Mēs paši to nepiedāvājam, tas ir sava veida federālo izpildvaras iestāžu sajūtu apkopojums.»

«Ar to tagad jāstrādā. Daļa darba tika realizēta pārtikas pasākumu veidā. Nekas cits netika realizēts, un, manuprāt, tas nav obligāti jādara,» paziņoja Uļukajevs. Tādēļ šobrīd ir bezjēdzīgi runāt par kaut kādiem termiņiem jaunu ierobežojumu noteikšanai, viņš uzsvēra.

Jau vēstīts, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina padomnieks Andrejs Belousovs 11.septembrī paziņoja, ka Krievijas atbildes pasākumu uz Rietumvalstu noteiktajām sankcijām otrā pakete ir sagatavota, tomēr Krievija sagaida, ka uzvarēs veselais saprāts un to nebūs nepieciešamības ieviest. Viņš piebilda, ka atbildes sankciju otrā pakete varētu ierobežot automašīnu un dažu vieglās rūpniecības preču ievešanu Krievijā.

«Mums ir daudz produktu ārpus lauksaimniecības sektora, kuru jomā mūsu partneri, vispirms jau Eiropā, ir vairāk atkarīgi no Krievijas, nekā Krievija no tiem. Tas attiecas, piemēram, uz automašīnu - galvenokārt lietotu - ievešanu, tas attiecas uz vairākiem vieglās rūpniecības preču veidiem, kurus mēs paši jau spējam saražot. Ne uz visiem, bet dažiem apģērbu veidiem,» Samaras ekonomikas foruma laikā «RIA Novosti» pastāstīja Putina padomnieks.

Belousovs arī uzsvēra, ka Krievijas atbildes sankcijām ir jābūt tādām, lai nekaitētu vietējiem ražotājiem un patērētājiem, bet gan tos atbalstītu.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu