Riekstiņš: Krievijai ir būtiski saglabāt augstu naftas cenu (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Šobrīd un turpmāk būs interesanti vērot naftas cenu svārstības pasaules biržās saistībā ar notikumu attīstību Ukrainā, zinot to, ka Krievijai ir ļoti būtiski, lai naftas cena barelā pasaules biržās saglabātos virs 100 dolāriem, uzskata nozares pārstāvis Jānis Riekstiņš. Viņš uzsver, ka patlaban pasaules biržās cenas par barelu naftas turas zem 100 dolāru atzīmes, kas, «protams, Krievijai nav izdevīgi».

Vērtējot situāciju Latvijas degvielas tirgū, Riekstiņš norāda, ka pēdējās lielākās degvielas mazumtirdzniecības cenu izmaiņas notika šīs vasaras nogalē (no jūlija vidus līdz augusta vidum), kad tika piedzīvots ievērojams degvielas cenu kritums mazumtirdzniecībā. Mēneša laikā 95. markas benzīna cena kritās par pieciem līdz četriem centiem litrā, bet dīzeļdegvielas cena par trim centiem litrā.

Kā skaidro «Virši-A» valdes priekšsēdētājs Riekstiņš, no augusta būtiskas izmaiņas degvielas mazumtirdzniecības cenā nav novērotas. Patlaban «Virši-A» degvielas uzpildes stacijās 95.markas benzīna cena ir 1,304 eiro litrā, 98E benzīna cena 1,344 eiro litrā, bet dīzeļdegvielas cena svārstās no 1,259-1,269 eiro litrā.

«Ja naftas produktu cena starptautiskajās biržās turpinās kristies, iespējams, būs novērojams jauns degvielas cenu kritums,» prognozē Riekstiņš.

Kā ziņots, naftas cena pasaules tirgū pagājušajā nedēļā sasniedza zemāko līmeni pēdējo 17 mēnešu laikā pēc tam, kad Starptautiskā enerģētikas aģentūra (IEA) samazināja globālā naftas pieprasījuma pieauguma prognozes šim un nākamajam gadam, šādu lēmumu skaidrojot ar vājo ekonomikas izaugsmi Eiropā un izaugsmes palēnināšanos Ķīnā.

«Brent» jēlnaftas cena oktobra piegādēm ceturtdien tirdzniecības sesijas gaitā bija samazinājusies līdz 97,10 dolāriem (75,1 eiro) par barelu, tādējādi sasniedzot zemāko līmeni kopš 2013.gada 18.aprīļa.

Tikmēr ASV vieglās jēlnaftas «West Texas Intermediate» (WTI) cena oktobra piegādēm ceturtdien veidoja 90,92 dolārus (70,3 eiro) par barelu, kas ir zemākais līmenis kopš 2013.gada 2.maija.

Vēlāk gan naftas cenas nedaudz pieauga.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu