FDP: ir nepieciešamas tiešām efektīvas strukturālās reformas (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Andrejs Baburovs / LETA

Latvijai šobrīd ir nepieciešamas tiešām efektīvas strukturālās reformas, ar kuru īstenošanu līdz šim nav veicies tik labi, cik gribētos, sacīja Fiskālās disciplīnas padomes (FDP) priekšsēdētājs Jānis Platais.

Viņš norādīja, ka iepriekšējā krīze, kad valstij nācās dzīvot ar daudz mazākiem resursiem nekā iepriekš, deva iespēju realizēt vairākas nopietnas strukturālas reformas. «Tomēr ne gluži visās nozarēs un sfērās šīs reformas ir notikušas. Vairākas nozares izvēlējās dzīvot uz priekšu, nevis veicot reformas, bet samazinot darba samaksu, darba stundas vai veicot citus pagaidu pasākumus. Kas mums ir vajadzīgs? Mums ir vajadzīgas tiešām efektīvas strukturālas reformas, lai panāktu svarīgu sabiedrisko pakalpojumu nodrošināšanu efektīvākā veidā ar mazākiem resursiem,» uzsvēra Platais.

Pēc viņa teiktā, piemēram, izglītības jomā reformas būtu ļoti nepieciešamas. «Ja mēs skatāmies kopumā, tad izglītības izdevumu īpatsvars gan pret iekšzemes kopproduktu, gan pret valsts budžetu Latvijā ir augstāks nekā vidēji Eiropas Savienībā. Tas nozīmē, ka izglītības sfēra ir viena no tām, kur mēs sastopamies ar darbības neefektivitāti. Relatīvi dārgāka mums ir arī tiesību aizsardzības sfēra. Samērā daudz līdzekļu aiziet arī iekšlietu struktūrām, lai gan šeit jau ir panākti labi rādītāji, kas liecina par situācijas uzlabošanos, tādēļ izdevumu samazināšanā visdrīzāk nākotnē ir jāmērķē uz specifiskām problēmām,» atzina FDP vadītājs.

Fiskālās disciplīnas padome, kas darbu sāka 1.janvārī, ir neatkarīga institūcija, kas uzrauga valsts fiskālās politikas ilgtspēju un to, vai valsts budžetā tiek ievēroti Fiskālās disciplīnas likuma nosacījumi. Padomes uzdevumos ietilpst jau notikušu noviržu konstatēšana, kā arī neatkarīga fiskālo risku novērtējuma, potenciālā iekšzemes kopprodukta un nominālā iekšzemes kopprodukta novērtējuma un strukturālās budžeta bilances aprēķina sniegšana. Fiskālās disciplīnas padome arī sagatavo un iesniedz Saeimai un valdībai viedokli citos fiskālās politikas un makroekonomiskās attīstības jautājumos, ja atzīst tos par būtiskiem Fiskālās disciplīnas likuma normu ievērošanai.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu