Fiskālajai sabalansēšanai 2015.gads būs smags; naudas var nepietikt (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Fiskālās sabalansēšanas jomā 2015.gads būs ļoti smags un naudas var nepietikt arī jau apsolītām prioritātēm un pasākumiem, sacīja Fiskālās disciplīnas padomes (FDP) priekšsēdētājs Jānis Platais.

«Vissmagākais fiskālās sabalansēšanas jomā ir nākamais 2015.gads. Šo gadu ļoti smagi ietekmēs tās saistības, kuras ir uzņemtas attiecībā uz darbaspēka nodokļu mazināšanu, attiecībā uz pensiju indeksāciju un attiecībā uz izdevumiem aizsardzībai. Makroekonomiskās prognozes un prognozes par pieejamajiem finanšu resursiem rāda, ka nākamgad tādu resursu, kurus varētu dalīt un papildus piešķirt visdažādākajām prioritātēm, vienkārši nav. Skaidrs, ka vēl ir jāsagaida nodokļu ieņēmumu prognozes nākošajam gadam. Tomēr tad, kad šīs prognozes tiks sagatavotas, var izrādīties, ka resursu būs daudz mazāk, nekā pieprasa ministrijas,» teica Platais.

Pēc viņa teiktā, resursi var nepietikt arī iepriekš minētajām trīs prioritātēm. «Varētu pat nepietikt. Tādēļ var iznākt tā, ka valdībai nāksies nopietni vērtēt, kam līdzekļi ir piešķirti un kas ir lielākās prioritātes. Var būt arī tā, ka tie pasākumi, kam līdzekļi ir paredzēti vidēja termiņa budžeta ietvarā, būs jāatliek uz vēlāku laiku,» norādīja eksperts.

Fiskālās disciplīnas padome, kas darbu sāka 1.janvārī, ir neatkarīga institūcija, kas uzrauga valsts fiskālās politikas ilgtspēju un to, vai valsts budžetā tiek ievēroti Fiskālās disciplīnas likuma nosacījumi. Padomes uzdevumos ietilpst jau notikušu noviržu konstatēšana, kā arī neatkarīga fiskālo risku novērtējuma, potenciālā iekšzemes kopprodukta un nominālā iekšzemes kopprodukta novērtējuma un strukturālās budžeta bilances aprēķina sniegšana. Fiskālās disciplīnas padome arī sagatavo un iesniedz Saeimai un valdībai viedokli citos fiskālās politikas un makroekonomiskās attīstības jautājumos, ja atzīst tos par būtiskiem Fiskālās disciplīnas likuma normu ievērošanai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu