Eksperts: Iedzīvotāju patēriņš joprojām būs izšķirošais ekonomikas atbalsta punkts

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas pārtikas importa ierobežojuma dēļ dažādu nozaru sniegums tautsaimniecībā šogad būs krasi atšķirīgs un, ievērojot nevienmērīgos eksporta rezultātus, patēriņš joprojām būs izšķirošs ekonomikas atbalsta punkts, komentējot jaunākos datus par mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugumu, norādījis «DNB bankas» ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš.

«Iedzīvotāju patēriņam atbildības nasta «jānes» līdz nākamajam gadam, tad situācija eksportā uzlabosies, ja nenotiks ģeopolitiskās situācijas saasinājums. Tāpēc - jo lielāks atvieglojums, ka jūlija mazumtirdzniecības dati parāda strauju apgrozījuma pieaugumu. Tas ieskicē arī ceturkšņa kopējo virzību, jo tirdzniecības apgrozījums nemēdz ļoti krasi svārstīties pa mēnešiem,» norādīja Strautiņš.

Viņš arī sacīja, ka joprojām saglabājas šim gadam kopumā raksturīgais pārtikas tirdzniecības pieauguma nelielais atrāviens - šoreiz 4,7% gada griezumā.

«Taču īsta mūsu tirdzniecības nozares «stiprā pils» pēdējā laikā ir apģērbu tirdzniecība, kura šoreiz iepriekšējā gada attiecīgā mēneša apgrozījumam pieplusojusi 10,1%. Meklējot padomu par sagaidāmajām patēriņa izmaiņām tuvākajā nākotnē, uzmanība tiek vērsta patērētāju noskaņojuma datu virzienā. Par spīti satraucošajai situācijai pasaulē, tie ir bez lielām izmaiņām,» sacīja eksperts.

Viņš arī norādīja, ka jaunākajā «DNB bankas» Latvijas barometrā, kura dati ievākti jūlija otrajā pusē, kopējā noskaņojuma indekss sasniedza līdz šim augstāko punktu, vienu no līdz šim straujākajiem kāpumiem piedzīvoja nākotnes vērtējumu indekss.

«Savukārt jaunākie Eiropas Komisijas publicētie noskaņojuma indeksi atspoguļo situāciju augusta pirmajā pusē, un tos jau varēja ietekmēt ziņas par ekonomiskajām sankcijām. Patērētāju noskaņojums šajā aptaujā ir ievērojami pasliktinājies pret jūliju, tomēr neizejot ārpus šaura koridora, kura ietvaros tas ir svārstījies jau divus gadus. Nelielu noskaņojuma pasliktināšanos varam atļauties, jo iepriekšējā mēnesī tas sasniedza augstāko punktu kopš 2007.gada vasaras,» rezumēja bankas eksperts.

Kā ziņots, šā gada jūlijā, salīdzinot ar jūniju, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums palielinājās par 2,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie sezonāli izlīdzinātie dati salīdzināmās cenās.

Savukārt gada griezumā salīdzināmajās cenās kopējais mazumtirdzniecības apgrozījums palielinājās par 3,9%.

Kopumā šā gada pirmajos septiņos mēnešos salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmajiem septiņiem mēnešiem pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem apgrozījums mazumtirdzniecībā kopumā ir pieaudzis par 3,8%.

Par 4,6% ir palielinājies pārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, bet nepārtikas preču mazumtirdzniecība pieaugusi par 3,2%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu