Veikalu ķēde «top!»: drīzumā samazināsies cenas piena produktiem (17)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Saistībā ar Krievijas noteikto embargo pārtikas precēm no ASV, Eiropas Savienības un citām valstīm veikalu ķēde «top!» izjūt Polijas, Igaunijas un Lietuvas ražotāju un vairumtirgotāju aktivizēšanos Latvijas tirgū, intervijā biznesa portālam «Nozare.lv» stāsta veikalu ķēdes «top!» līdzīpašnieks Edvīns Bergmanis.

Viņš norāda, ka šī aktivitāte it īpaši ir jūtama piena, augļu un dārzeņu produktu segmentā - nedaudz aktivizējušies ir Polijas, Igaunijas un Lietuvas ražotāji un vairumtirgotāji.

Savukārt kontekstā ar cūku mēri un Krievijas sankcijām piena produktiem «top!» veikalu ķēde patlaban veic aktīvas sarunas ar vietējiem piegādātājiem. Pagaidām gan nekādu izmaiņu iepirkuma līgumos nav, atzīmē Bergmanis.

Tikmēr pārrunās ar piena produktu piegādātājiem «top!» tīkls no vairākiem partneriem, tostarp «Food Union», ir saņēmis pieprasījumu par piena cenu pazeminājumu, kas viennozīmīgi ietekmēs pārdošanas cenas visā tīklā. «Tā kā šis process ir tikai sākuma posmā, paredzam, ka drīzumā būs cenu samazinājums piena produktiem. Mēs noteikti sekosim līdzi un izvērtēsim iespējamās izmaiņas,» apstiprina «top!» līdzīpašnieks Bergmanis.

Veikalos «top!» no kopējā preču izvietojuma piena produkti aizņem apmēram 10-15%, no kuriem 90% piena ir no Latvijas, bet pārējie 10% ir citu valstu izcelsmes.

Savukārt Āfrikas cūku mēra kontekstā Bergmanis norāda, ka līdz šim cenas cūkgaļai nav mainījušās. Tāpat veikalu tīkls «top!» nav konstatējis izmaiņas pircēju uzvedībā attiecībā uz cūkgaļas patēriņu. Tomēr ir novērots, ka nedaudz pieaug vistas gaļas patēriņš.

Lai gan Krievijas un citu valstu pārtikas preču īpatsvars veikalu ķēdē «top!» ir tikai viena trešdaļa, mazumtirgotājs «top!» konceptuāli atbalsta Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras ieceri īstenot Latvijas produkcijas izvēli atbalstošu kampaņu.

Kā ziņots, Krievija 7.augustā noteikusi pilnīgu embargo lielākajai daļai pārtikas produktu, kas tiek importēti no Eiropas Savienības, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Krievijas embargo attiecas uz liellopu gaļu, cūkgaļu, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieru, pienu un piena produktiem. Šajā sarakstā gan nav iekļautas šprotes, zivju un gaļas konservi, kā arī alkohols un saldējums.

Iepriekš ziņots, ka saistībā ar Krievijas noteikto piena produktu eksporta embargo viens no lielākajiem piena pārstrādes uzņēmumiem «Food Union» līdz pat 30% samazinās cenas visai piena produkcijai Latvijā.

Veikalu tīkla «top!» kopējais apgrozījums pērn bija 185 miljoni eiro. Plānots, ka šogad tīkla kopējais apgrozījums pieaugs par ne mazāk kā 15%.

SIA «Iepirkumu grupa», kas sniedz mārketinga starpniecības pakalpojumus veikalu tīklam «top!», apgrozījums pērn bija 15,08 miljoni eiro, bet 2012.gadā - 11,36 miljoni eiro. Tikmēr uzņēmuma peļņa pērn bija 20 983 eiro, bet 2012.gadā - 28 448 eiro.

Ar zīmolu «top!» Latvijā patlaban darbojas 202 pārtikas veikali, no tiem 105 «top!» un 97 «mini top!» veikali, kuri pieder 17 vietējiem uzņēmumiem: SIA «Firma Madara 89», AS «LPB», AS «Diāna», SIA «Lars Limited», SIA «Gabriēla», SIA «Dekšņi», SIA «Mārksmens», SIA «Madara 93», SIA «AA&Co», SIA «Krista - A», AS «Roga - Agro», SIA «ESSA», SIA «G.A.L.», SIA «Lekon», SIA «Ogres prestižs», SIA «Pārtikas veikalu grupa» un SIA «Oregano».

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu