Tirgotāji: cenas un pieprasījums veikalos Krievijas sankciju dēļ nav būtiski mainījies (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Pārtikas produktu cenas, kā arī pierasījums pēc vietējo uzņēmumu ražotās pārtikas Krievijas sankciju dēļ Latvijas lielākajos mazumtirdzniecības tīklos nav būtiski mainījies, aģentūrai BNS pastāstīja aptaujātie tirgotāju pārstāvji.

«Rimi» vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Valnere norādīja, ka «Rimi» veikalos pēdējā laikā pārtikas produktiem nekādu būtisku cenu izmaiņu nav bijis.

Viņa pastāstīja, ka «Rimi» veikalos svaigās pārtikas kategorijās pircēju pieprasījums pēc vietējās produkcijas pastāvīgi ir liels un būtiskas izmaiņas pieprasījumā pēdējā laikā nav vērojamas. «Šobrīd svaigās pārtikas segmentā 80% no «Rimi» veikalā pārdotās produkcijas ir ražota Latvijā,» teica Valnere, piebilstot, ka mazumtirgotājs sortimentā turpinās dot priekšroku Latvijas produktiem.

Vienlaikus «Rimi» vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste norādīja, ka «Rimi» veikalos nav palielinājies no ārvalstīm ievesto dārzeņu apmērs. «Nē, tieši otrādi, šobrīd ir sācies Latvijas augļu un dārzeņu ražas laiks, tādēļ izteikti lielāko sortimenta daļu veido tieši Latvijas audzētāju produkcija.(..) Importa dārzeņu ir maz un tikai tajās preču grupās, kuras Latvijas audzētāji nevar nodrošināt, piemēram, neaudzē,» sacīja Valnere.

Arī Mazumtirgotāja «Maxima Latvija» komunikācijas vadītājs Jānis Beseris teica, ka Krievijas noteikto sankciju rezultātā «Maxima» veikalos nav novērojamas būtiskas izmaiņas piena, gaļas, dārzeņu cenās vai sortimentā.

Viņš arī pastāstīja, ka pateicoties labvēlīgajiem laika apstākļiem dārzeņu raža šogad Latvijā ir padevusies laba, līdz ar to vidējā dārzeņu pārdošanas cena veikalos ir samazinājusies. Arī Latvijas dārzeņu iepirkumu cenās Krievijas noteikto sankciju dēļ būtiskas izmaiņas nav novērojamas. «Pašlaik būtiskas izmaiņas no piegādātāju puses [dārzeņu iepirkumu cenās] neesam novērojuši - iepirkuma cenu izmaiņas ir ļoti minimālas un arī tās atspoguļojas cenās veikalos. Pašlaik cenu izmaiņām ir vairāk sezonāls raksturs,» sacīja Beseris.

«Maxima Latvija» komunikācijas vadītājs piebilda, ka dārzeņu cenu visbūtiskāk ietekmē tirgus situācija, ražas sezona un laika apstākļi. «Ja pietiekamā apjomā un atbilstošā kvalitātē ir pieejama pašmāju dārzeņu raža, tad cenšamies izvēlēties tieši Latvijā audzēto, nevis importa preci,» sacīja Beseris, piebilstot, ka pircēji Latvijā audzētos dārzeņus un augļus ir ļoti iecienījuši.

Beseris arī norādīja, ka mazumtirdzniecības tīkls importē tos dārzeņus, kuriem Latvijā vēl nav sākusies ražas sezona, vai kuri Latvijā netiek audzēti pietiekamā apmērā, piemēram, baklažāni, cukini, paprika un citi. Tāpat, iegādājoties produkciju, «Maxima Latvija» ņem vērā, lai pircējiem būtu iespēja izvēlēties dārzeņus atbilstoši viņu pirktspējai.

«Elvi Latvija» komercdirektore Laila Vārtukapteine pastāstīja, ka Krievijas ieviestā embargo dēļ «Elvi Latvija» pirmdien saņēma pirmo paziņojumu no piena pārstrādes uzņēmuma «Smiltenes piens» par iepirkuma cenu samazinājumu.

Viņa arī pastāstīja, ka laikā no 11. līdz 17.augustam salīdzinājumā ar nedēļu iepriekš, veikalos «Elvi» par 3% ir pieaudzis pieprasījums pēc skābā un saldā krējuma, savukārt par 2% palielinājies pieprasījums pēc sviesta un margarīna, bet pieprasījums pēc biezpiena sieriņiem un desertiem ir pieaudzis par 4%. Savukārt pieprasījums pēc skābētiem piena dzērieniem, tostarp kefīra, paniņām un rjaženkas, attiecīgajā laika periodā ir samazinājies par 30% vēsāku laika apstākļu dēļ. Savukārt pārējās piena produkcijas kategorijās būtiskas izmaiņas pieprasījumā nav novērotas.

Savukārt pieprasījums pēc Latvijā audzētiem dārzeņiem veikalos «Elvi» attiecīgajā laika posmā ir palielinājies par 1%.

Viņa arī norādīja, ka no Polijas ievesto dārzeņu klāsts veikalos «Elvi» šomēnes ir aptuveni tāds pats kā citus gadus augustā. «Protams, iepirkuma cenas Polijas dārzeņiem šogad ir zemākas nekā pērn, bet tas nekādā veidā nenozīmē, ka vietējo ražotāju dārzeņi pazudīs no veikalu «Elvi» plauktiem vai to piedāvājuma klāsts samazināsies,» sacīja Vārtukapteine, piebilstot, ka, neraugoties uz iespējamo vietējo un importa dārzeņu cenu starpību tirgū, «Elvi» atbalstīs un tirgos Latvijā audzēto produkciju.

Jau ziņots, ka Krievijas valdība 7.augustā nolēma uz vienu gadu noteikt pilnīgu embargo lielākās daļas pārtikas produktu importam no Eiropas Savienības valstīm, ASV, Austrālijas, Kanādas un Norvēģijas, reaģējot uz to, ka šīs valstis ir noteikušas ekonomiskas sankcijas pret Krieviju saistībā ar tās agresiju Ukrainā.

Embargo pakļauto produktu sarakstā ir liellopu gaļa, cūkgaļa, putnu gaļa, desas un citi gaļas produkti, zivis, vēžveidīgie un moluski, piens un piena produkti, piena produktu izstrādājumi uz augu tauku bāzes, dārzeņi , augļi un rieksti.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu