Eiro Lietuvā - ieguvums arī pārējām Baltijas valstīm (31)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Lietuvas pievienošanās eirozonai nes ieguvumus arī pārējām Baltijas valstīm, vietnē «makroekonomika.lv» raksta Latvijas Bankas ekonomiste Ramune Rimgailaite.

Viņa norāda, ka visu trīs Baltijas valstu ekonomikas ir balstītas eksportā, visas trīs ir ieinteresētas reģionālajā sadarbībā un visām trim ir kopīgas intereses eirozonas nākotnes veidošanā.

Līdz ar eiro ieviešanu vēl vairāk nostiprinās Igaunijas, Latvijas un Lietuvas ekonomiskā integrācija. Ar eiro ieviešanu Lietuvā investoru acīs Baltijas valstis neatgriezeniski kļūst par vienotu ekonomisko reģionu.

Kopējā Baltijas valstu iedzīvotāju skaita ziņā (6,3 miljoni iedzīvotāju) Baltijas valstis būs pa vidu starp Somiju (5,4 miljoni iedzīvotāju) un Austriju (8,5 miljoni iedzīvotāju), un šāds tirgus ir daudz pievilcīgāks gan vietējiem Baltijas uzņēmējiem darbības paplašināšanai, gan investīciju piesaistei, domā Rimgailaite.

Izzūdot valūtas transakcijas izmaksām, Lietuvai, Latvijai un Igaunijai būs izdevīgāk tirgoties savā starpā, tādējādi ekonomiste prognozē, ka vēl vairāk augs starpvalstu darījumi, palielinot ekonomisko aktivitāti, ienākumus un labklājību visās Baltijas valstīs.

Kopš eiro ieviešanas Latvijā ir ievērojami audzis tūrisms no Igaunijas. Šogad pirmajā ceturksnī Igaunijas viesu skaits, kuri uzturējušies viesnīcās un citās tūristu mītnēs Latvijā, ir palielinājies par 23,6% salīdzinājumā ar šo periodu pirms gada.

Rimgailaite raksta, ka Lietuvas ieguvumi no eiro ieviešanas ir jūtami, vēl pirms tā kļuva par līdzvērtīgu eirozonas dalībvalsti, un šie ieguvumi nav tikai ekonomikas sakārtošana un konkurētspējas stiprināšana. «Kā to apliecina Latvijas pieredze, skaidra apņemšanās un pozitīvs lēmums par pievienošanos eirozonai vēl pirms vienotās Eiropas valūtas ieviešanas paaugstina uzticību valstij, uzlabo tās starptautisko novērtējumu, un tādējādi kāpj starptautiskie kredītreitingi un valsts parāda apkalpošana kļūst lētāka. Līdz ar to budžetā ietaupās miljoni eiro, kurus var novirzīt tautsaimniecības, sabiedrības vajadzībām,» raksta ekonomiste. Viņa norāda, ka vēl viens nozīmīgs ieguvums ir devalvācijas rēga izzušana - tas tagad būs pametis visas Baltijas valstis, kas ir īpaši būtiski pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā.

Latvijas Bankas ekonomiste domā, ka gan praktiski, gan psiholoģiski lietuviešiem būs vieglāk nekā abām pārējām Baltijas valstīm aizstāt nacionālo valūtu litu ar eiro. Lietuvai noderēs abu Baltijas kaimiņu eiro ieviešanas pieredze, tostarp tādās jomās kā skaidrās naudas sagāde, banku maksājumu sistēmu pārveide, iedzīvotāju informēšana par jauno naudu un pārejas procesu, centrālās bankas sekmīga līdzdarbošanās Eirosistēmas monetārās politikas īstenošanā.

Līdzīgi kā Igaunijā un Latvijā, arī Lietuvā pirms eiro ieviešanas redzamas sabiedrības bažas par pārejas ietekmi uz ekonomiku kopumā un ikdienas dzīvi. Igaunijas un Latvijas pieredze apliecina, ka eiro ieviešana neizraisīs nozīmīgu cenu kāpumu, - eiro ieviešanas ietekme uz cenām visās jaunpienācējās valstīs ir aptuveni 0,2-0,3 procentpunktu līmenī, kas ir salīdzināma ar krietni ikdienišķāku faktoru ietekmi, piemēram, naftas produktu cenu svārstībām globālajos tirgos vai sliktu kartupeļu ražu, skaidro ekonomiste.

Arī nacionālā identitāte netiks zaudēta. «Lietuvas eiro monētas ar ģerboņa figūru Vīti - bruņinieku auļojoša zirga mugurā -, cerams, patiks lietuviešiem un citiem eiropiešiem ne sliktāk kā Latvijas tautumeita,» raksta ekonomiste.

Lietuva šodien saņēmusi pēdējo apstiprinājumu valsts uzņemšanai eirozonā no nākamā gada. Rimgailaite vērtē, ka šī ir vēsturiska diena Lietuvai un arī visai Baltijai.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu