«Laima» un «Staburadze»: Saeimai jānovērš iespēja nelikumīgi pārņemt uzņēmumu (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Lai pasargātu uzņēmumus no iespējamiem ļaunprātīgiem un pretlikumīgiem mēģinājumiem tos pārņemt un apdraudēt darbību, uzņēmumi AS «Laima» un AS «Staburadze» vērsušies Saeimā ar aicinājumu pilnveidot Civillikuma un Civilprocesa likuma normas, biznesa portālu «Nozare.lv» informē uzņēmumu pārstāvji.

«Laima», AS «Staburadze» un SIA «NP Foods» - kopumā 26 Latvijas tautsaimniecībai nozīmīgi uzņēmumi - ir vērsušies ar iesniegumu pie valsts atbildīgajām amatpersonām Saeimā, aicinot pievērst pastiprinātu uzmanību un aktīvi rīkoties, lai novērstu mēģinājumus negatīvi ietekmēt tādu uzņēmumu kā «Laima» un «Staburadze» darbību.

Kā iepriekš informēja «Laimas» sabiedrisko attiecību speciāliste Rita Voronkova, «pret nacionālā mēroga uzņēmumiem «Laima» un «Staburadze» reiderisma jeb uzņēmuma darbības paralizēšanas un pārņemšanas shēmu mēģinājuši realizēt jau iepriekš reiderisma uzbrukumos aizdomās turētais advokāts Mārcis Miķelsons un tiesu izpildītājs Jānis Lazdāns, kurš arī vairākkārt iesaistījies reiderismā».

Tāpēc iesniegumā Saeimai teikts, ka uzbrukumā, kas vērsts pret saldumu ražotājiem «Laima», «Staburadze» un vēl 24 citiem Latvijas uzņēmumiem, ir skaidri redzamas reiderisma pazīmes, kas izpaužas centienos paralizēt uzņēmumu darbību ar iespējamu mērķi tos pārņemt. Tas ir bīstami ne tikai uzņēmējdarbībai, bet arī sabiedrībai, jo vienmēr pastāvēs iespējamība, ka, maldinot tiesu institūcijas, var tikt nodarīts kaitējums.

Iesniegumā arī atzīmēts, ka, iespējams, šis ir gadījums, kad, izmantojot Civillikuma un Civilprocesa likuma normas, kāds cenšas pārņemt sekmīgi strādājošus - eksportējošus - uzņēmumus, kuri nodarbina vairāk nekā 1100 darbinieku un kuri ir Latvijas lielāko nodokļu maksātāju skaitā, tostarp arī lielāko sociālās apdrošināšanas iemaksu veicēju vidū.

SIA «NP Foods» valdes priekšsēdētājs Rolands Gulbis norāda, ka uzņēmums pamatoti uzskata, ka uzbrukums un tiesvedība, kurā patlaban iesaistīti saldumu ražotāji «Laima» un «Staburadze», ir uzskatāmi par nelikumīgu uzņēmumu pārņemšanas mēģinājumu.

«Uzbrukums kopumā 26 Latvijas uzņēmumiem, tostarp nacionāla mēroga uzņēmumiem, rada nopietnas bažas par tiesu sistēmas bezspēcību un likumdošanas nepilnībām šādos gadījumos. Mēs aicinām visas valsts amatpersonas pievērst pastiprinātu uzmanību un aktīvi rīkoties, lai atsevišķu personu savtīgo interešu dēļ neciestu Latvijas tautsaimniecībai ārkārtīgi svarīga nozare, kas nodrošina darba vietas strādājošajiem, sniedz ievērojamu pienesumu valsts tautsaimniecības attīstībai un veic nozīmīgas nodokļu iemaksas valsts budžetā,» uzsver Gulbis.

Tāpat iesniegumā Saeimai norādīts uz nepieciešamajiem grozījumiem Civilprocesa likumā, kuri tieši noteiktu tiesas pienākumu, lemjot jautājumu par prasības nodrošinājuma piemērošanu un atcelšanu, vērtēt gan prasītāja, gan atbildētāja argumentāciju. Vienlaikus norādīts, ka problēmas būtība slēpjas tajā, ka tiesu praksē ir izplatījusies tendence pieteikumu par prasības nodrošinājuma piemērošanu un atcelšanu skatīt šauri, nedodot vienlīdzīgas iespējas savas pozīcijas aizstāvēšanā arī atbildētājam, proti, ignorējot atbildētāja tiesības tikt uzklausītam, kas ir pretrunā ar Satversmē nostiprinātām tiesībām uz taisnīgu tiesu.

«Šajā situācijā ir steidzami nepieciešams pilnveidot gan Civillikuma normas, gan procesuālo regulējumu, raugoties no valsts tautsaimniecības interesēm, proti, negatīvās ietekmes uz valsts budžetu, nodarbinātību un eksportspēju, ko var radīt ļaunprātīgas manipulācijas ar šobrīd spēkā esošo tiesisko regulējumu. Mēs uzskatām, ka šajā gadījumā runa ir ne tikai par Latvijas nodokļu maksātāju un darba devēju interešu aizsardzību. Runa ir par to, ka šis un līdzīgi gadījumi ir veidojuši un turpina veidot priekšstatu par Latviju kā riska zonu uzņēmējdarbībai un kapitālieguldījumiem, mazinot uzticēšanos valsts varas rīcībspējai un taisnīgumam,» skaidro Gulbis.

26 Latvijas tautsaimniecībai nozīmīgi uzņēmumi, tostarp «Laima» un «Staburadze», vēršas pie valsts atbildīgajām amatpersonām - Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas (V), Saeimā pārstāvēto politisko partiju - «Vienotības», «Saskaņas centra», «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK, Reformu partijas un Zaļo un zemnieku savienības - frakcijām, kā arī Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas un Saeimas Juridiskās komisijas vadītājiem.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā pārsūdzēts lēmums, ar kuru netika atcelts kontu apķīlājums koncernam «Nordic Partners Limited», kurā iekļauti arī SIA «NP Foods» grupas uzņēmumi, tostarp AS «Laima».

Kā aģentūru LETA informēja tiesas priekšsēdētāja palīdze Oksana Hvostova, blakus sūdzība par šo lēmumu tika iesniegta 18.jūlijā, tomēr vēl nav bijis lēmuma par tās pieņemšanu vai atteikumu to darīt, jo tiesnese atrodas atvaļinājumā.

Savukārt Rīgas apgabaltiesa augustā izskatīs pieteicēja sūdzību par to, ka prasības nodrošinājums apmierināts tikai daļēji.

LETA jau ziņoja, ka patlaban tiesiskā ceļā tiek risināts civiltiesisks strīds starp Daumantu Vītolu un «Menard Port LLC» par kopīpašumā esošajam uzņēmumam «NP Business Centre» nodarīto zaudējumu piedziņu. Tiesvedībā, kurā iesaistīta arī «Laima» un citi «NP Foods» grupas uzņēmumi, prasītāja «MenardPort LLC» vēlas no koncerna «Nordic Partners Limited» piedzīt nodarītos zaudējumus 5,3 miljonu eiro apmērā.

Iepriekš arī vēstīts, ka zvērināta advokāta Miķelsona dzīvesbiedres Janas Miķelsones uzņēmums «Menard Port LLC» ir vērsies Valsts policijā (VP) ar iesniegumu, kurā lūgts sākt kriminālprocesu par iespējamu krāpšanu pret koncerna «Nordic Partners Limited» īpašnieku Daumantu Vītolu un amatpersonām - Solvitu Pētersoni un Ivo Luku-Indānu. Ar tādu pašu iesniegumu uzņēmums «Menard Port LLC» ir vērsies arī Ģenerālprokuratūrā.

VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde ir saņēmusi «Menard Port LLC» iesniegumu ar lūgumu sākt kriminālprocesu, aģentūrai LETA apstiprināja VP sabiedrisko attiecību speciālists Toms Sadovskis. Policija iesniegumu izvērtēs, un, iespējams, tas tiks pievienots nupat sāktajam kriminālprocesam saistībā ar advokāta Miķelsona un citu ar viņu saistīto personu vēršanos pret «NP Foods» un vēl citiem 24 Latvijas uzņēmumiem, savā darbībā izmantojot metodes, kurām ir reiderisma pazīmes.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu