Par nodokļu nemaksāšanu varētu likt cietumā; uzņēmēji neizpratnē (436)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Izskanējusī ideja, ka par salīdzinoši nelielu nodokļu nemaksāšanu jāparedz bargāki sodi, pat cietumsods, esot absurda. Vairāki uzrunātie uzņēmēji portālam TVNET sacīja, ka šādas ieceres īstenošana kaitēs gan daļai uzņēmumu, gan valsts ekonomikai kopumā.

Būvniecības jomā strādājošais uzņēmējs Vilnis TVNET izteica vērtējumu, ka plāni sēdināt cietumā par salīdzinoši nelieliem nodokļu parādiem uzskatāmi par muļķīgiem.

Tā vietā, lai Valsts ieņēmumu dienests (VID) tvarstītu mazos uzņēmējus, kuri jau tā knapi velk dzīvību, iestāde varētu pievērsties lielajiem nodokļu nemaksātājiem.

Lielie nodokļu nemaksātāji valstij ir parādā daudzus miljonus.

Ja VID sāktu ar lielajiem nodokļu nemaksātājiem, valsts budžets iegūtu daudz vairāk, nekā karojot ar mazajiem uzņēmējiem.

Knapi var izdzīvot

Turklāt mazie uzņēmēji, it īpaši pakalpojumu jomā strādājošie, jau tagad jūtot Krievijas-Ukrainas konflikta sekas. Tā ietekmē pēdējā laikā samazinājies daudzu apgrozījums un klientu loks.

Ja šobrīd VID pievērstu mazajiem uzņēmējiem īpašu uzmanību, tas varētu pielikt pēdējo punktu daudzu uzņēmējdarbībai.

Vienlaikus būvfirmas īpašnieks piekrita, ka

bargākus sodus, tostarp cietumsodus, varētu piemērot lielajiem nodokļu nemaksātājiem.

taču piecu minimālo algu robežšķirtne ir pārāk zema.

«Labāk, ka mazie uzņēmēji samaksā kaut pusi nodokļu, nevis ir spiesti likvidēties tikai tāpēc, ka valsts liek maksāt nesamērīgi lielus nodokļus. Arī valstij lielāks labums no pelēcīgas ekonomikas, nevis tās apstāšanās.

Pat saņemot algu aploksnē, darbinieks pērk preces un izmanto pakalpojumus.

Ja drakonisko prasību dēļ mazie uzņēmēji būs likvidēti, darbinieki nesaņems nekādas algas.

Tādējādi viņi nevarēs iegādāties preces un izmantot pakalpojumus. Valsts ekonomika no tā zaudēs vēl vairāk,» uzņēmējs pauda un uzsvēra, ka tagadējais nodokļu slogs ir ļoti smags.

Savukārt skaistumkopšanas salona īpašniece Ilze TVNET norādīja - ja cietumsods draudēs arī par salīdzinoši nelielu nodokļu parādu, aiz restēm būs jāsēž ļoti daudziem.

Viņasprāt, VID nevajadzētu koncentrēties, lai sodītu tos uzņēmējus, kuri kaut daļēji maksā nodokļus. Drīzāk būtu jāstrādā ar tiem, kuri darbojas pilnīgi nelegāli.

«Tagadējā nodokļu sistēma veidota tā, lai paņemtu maksimāli daudz no tiem, kuru maksā nodokļus, neveltot gandrīz nekādus spēkus un pūles, lai apkarotu tos, kas nodokļus nemaksā vispār.

Nodokļu parādnieku sarakstā ir tādi, kas nav samaksājuši miljonus. Tāds parāds nevar pēkšņi izveidoties viena mēneša laikā, tas ir krājies ilgāku laiku. Kā tas iespējams? Man VID zvana un raksta jau tad, ja nesamaksāju 20 eiro! Rodas jautājums -

kāpēc VID vienu uzņēmumu gremdē, bet otru velk?

Tam ir tikai viena atbilde - iespējamā korupcija.»

Tāpat, pēc uzņēmējas domām, VID vajadzētu uzlabot savu ikdienas darbību, piemēram, kļūstot par pretimnākošāku un klientiem draudzīgāku iestādi. Uzlabojumi vajadzīgi arī VID datu sistēmās.

VID vajadzētu kļūt par cilvēkiem draudzīgu iestādi, nevis daudzu murgu, kā tas ir patlaban.

Ilze izpētījusi, ka jau patlaban par nodokļu nemaksāšanu var iestāties kriminālatbildība. Tas gan iespējams tikai tad, ja tiek pierādīta ļaunprātīga izvairīšanās maksāt nodokļus. Arī daļā Eiropas valstu par nodokļu nemaksāšanu paredzētas iespaidīgas sankcijas.

Ja līdzīgu sistēmu ieviestu arī Latvijā, VID būtu precīzi jādefinē, par kādas summas nesamaksāšanu būs jāiet cietumā.

Mums visiem skaidri jāzina, par cik lielu parādu būs jāpērk sausiņi un jāiet cietumā.

Portāls TVNET jau vēstīja par viedokli, ka par nodokļu nemaksāšanu ir jāparedz bargāki sodi - pat cietumsods.

Komentāri (436)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu