Kas notiek, ja veikalā mēģina samaksāt ar latiem? (40)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Kādu dienu savā makā starp daudzajām eiro monētām pamanīju sen neredzētu, bet pazīstamu monētu - «lasīti». Nepamanīju, kur tā uzradās, bet, visticamāk, saņēmu to kā atlikumu kādā veikalā. Nolēmu lata monētu nest nevis uz Latvijas Banku, kura tās pieņems «mūžu mūžos», bet gan pamēģināt ar to norēķināties citā veikalā.

Vispirms ar latiem mēģināju norēķināties kādā mikrorajona lielveikalā, kur darba dienas vakaros parasti izveidojas diezgan garas pircēju rindas. Tajās jāpavada vismaz 15-20 minūtes.

Lai arī kasieres strādā pie gandrīz visām izejām, ļaužu plūsma mazinās tikai ap pulksten 19.30. Iespējams, vakarpusē, kad pircēju kļūst mazāk, pārdevējas naudu pārskaita rūpīgāk.

Bet «pīķa» laikā divas no trim kasierēm nepamanīja latu monētas.

Līdz ar eiro un centiem viņas pieņēma arī lata un santīmu monētas.

Pēc tam aprunājos ar kādu pazīstamu pārdevēju. Viņa atklāja, ka vakaros, pārskaitot kasu saturu, šad tad «uzpeld» pa kādai latu monētai. Visbiežāk jau viensantīmnieki un divsantīmnieki.

Tirgū latus pamana ļoti ātri

Savukārt Rīgas Centrāltirgus pārdevēji izrādās ļoti vērīgi. Viņi uzreiz pamana latu piejaukumu. Lai arī lati ir vērtīgāki par eiro (1 eiro ir aptuveni 70 santīmu), neviens pārdevējs nevēlas paturēt latus.

Kāda šerpāka kundzīte, pamanot latus, pat sāk skaļu pārmetumu gūzmu, ka viņai mēģina iesmērēt latus, nevis normāli samaksāt ar «evrikiem».

Pārdevēja gan neslēpj, ka kopš eiro ieviešanas pēdējo mēnešu laikā ar latiem nākas ķēpāties diezgan regulāri. Lai samazinātu šādu situāciju skaitu, viņa naudas pārskaitīšanai pievēršot īpašu uzmanību.

Vismaz reizi nedēļā kāds grib samaksāt ar latiem.

Visizplatītākās esot latu monētas un «mazie» santīmi.

Tikai pāris reizes pircēji devuši kādreiz tik ierastos «piecīšus».

Tiesa, dažkārt tirgū mēģina samaksāt ne tikai ar latiem un eiro, bet arī citu valstu valūtām, piemēram, litiem un zlotiem. Bieži vien gadoties arī ASV dolāri.

Tāpat pārdevēji sūdzas par pircējiem, kuri pat tirgū vēlas maksāt ar bankas karti, nevis skaidru naudu. «Kā cilvēki nesaprot, ka mēs nevaram katrā nojumē nolikt bankas maksājumu sistēmu!» Tāpēc,

uz tirgu nākot, jāņem līdzi nevis maksājumu karte, bet skaidra nauda.

Raksti arī Tu!

Kāda ir Tava pieredze, maksājot ar eiro un latiem?

Ja vēlies dalīties, raksti uz e-pasta adresi lasitaji@tvnet.lv!

Komentāri (40)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu