Gudele: IT nozarē Latvijā ir jāieved ārvalstu speciālisti (215)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Neskatoties uz bezdarba rādītājiem, Latvijas valdībai būtu jāpārskata darbaspēka migrācijas politika, lai novērstu informācijas tehnoloģiju (IT) nozares speciālistu trūkumu, teica bijusī e-lietu ministre un pašreizējā kapitālsabiedrības «Eko Investors» riska kapitāla fonda pārvaldniece Ina Gudele.

«Lai man piedod visi patrioti, bet uzskatu, ka mums jau tagad ir jāieved darbaspēks, neskatoties uz bezdarba rādītājiem,» norādīja Gudele. Kvalificētā darbaspēka plūsmu Latvijai vajadzētu nodrošināt no tādām kaimiņvalstīm kā Baltkrievija un Ukraina, kur dzīves līmenis patlaban nav tik augsts kā šeit. «No Polijas speciālistu pieplūdumu varam negaidīt, jo ekonomiskie apstākļi šajā valstī ir labāki nekā Latvijā,» uzskata kapitāla fonda pārvaldniece.

IT speciālistu trūkumam iemesls meklējams nepilnīgajā eksaktās izglītības organizācijā vidusskolās un tajā, ka augstskolu studenti drīzāk izvēlas studijas pamest, lai jau agri iesaistītos ienesīgajā IT nozares darba tirgū. Diemžēl tas nozīmē, ka studijām laika neatliek un cilvēks ātri sasniedz savus profesionālos «griestus», uzskata Gudele.

Arī darba devēji, no vienas puses, vēlas, lai viņu uzņēmumos darbotos labi izglītoti darbinieki, bet tajā pašā laikā drīzāk orientējas uz īstermiņa peļņu un studentu drīzāk cenšas nodarbināt pilnu darba dienu, nevis rūpējas par to, lai viņš izglītotos. Tie studenti, kas tikko pabeiguši universitāti, arī īsti gatavi darba tirgum vēl neesot, jo, lai arī izglītoti, tie tomēr neizprotot, kā darbojas uzņēmums, norāda Gudele, kura pati esot bijusi līdzīgā situācijā, kad vēl padomju laikos absolvējusi Rīgas Tehnisko universitāti.

AS «Eko Investors» ir 2000.gadā dibināts investīciju fondu un uzņēmumu pārvaldītājs, līdz šim tas vadījis divu riska kapitāla fondu darbību, kas kopumā veica ieguldījumus vairāk nekā 30 jaunos un strauji augošos uzņēmumos Latvijā. «Eko Investors» piedāvā gan finansējumu, gan vadības un stratēģisko atbalstu jauniem un perspektīviem uzņēmumiem.

Kā liecina SIA «Firmas.lv» informācija, AS «Eko Investors» amatpersonu vidū ir Lelde Vītiņa, Viesturs Tamužs, Egils Svars, Māris Simanovičs, Raitis Maurāns un Undīne Būde.

2011.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 487 223 lati, bet zaudējumi - 104 704 lati.

2012.gadā «Eko Investora» apgrozījums saruka līdz 178 529 latiem, bet zaudējumi pieauga līdz 306 143 latiem.

Kā ziņots, 2008.gada aprīlī Gudele iesniedza rakstu par savu atkāpšanos no ministres posteņa, kuru tā pildīja kopš 2006.gada aprīļa. Gudele nolēma atkāpties no amata pēc tam, kad klajā nāca informācija par valsts budžeta naudas tērēšanu viņas dzimšanas dienas svinībām.

Kā liecina informācija aģentūras LETA arhīvā, 2008.gada septembrī Gudele tika iecelta Latvijas Valsts radio un televīzijas centra valdē, tāpat Gudelei pieder 37% kapitāldaļu 925 latu vērtībā uzņēmumā SIA «Micro Dators».

Komentāri (215)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu