Ierobežojot nelicencētās azartspēles, Igaunija esot palielinājusi nodokļu ieņēmumus (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Ieviešot domēnu bloķēšanu un maksājumu liegšanu, Igaunija iekasēto summu no tiešsaistes azartspēļu nodokļiem ir vairāk nekā seškāršojusi, sarunā bilda tiešsaistes totalizatora SIA «Viensviens.lv» valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Bandenieks.

Atsaucoties uz likumdošanas pieredzi kaimiņvalstī Igaunijā, Bandenieks teica, ka mūsu ziemeļu kaimiņiem, ieviešot tiesības bloķēt nelicencēto azartspēļu vietņu domēnus un liedzot maksājumus, izdevies kopš 2009.gada piespiest reģistrēties deviņiem jauniem komersantiem. Interesanti, ka

daži no tiem komersantiem, kas nesen Igaunijā noformējuši licenci, Latvijā joprojām darbojas nelicencēti,

piezīmēja uzņēmējs. Igaunija ar savu 5% likmi spējusi piecu gadu laikā iekasēto summu palielināt no 100 000 eiro līdz 640 000 eiro.

Latvijā legālā tiešsaistes azartspēļu tirgus apjoms ir ap 1,4 miljoniem eiro gadā, bet pēdējās aplēses liecina, ka kopējais azartspēļu apjoms varētu sasniegt līdz pat 20 miljoniem eiro, līdz ar to Latvijai nodokļos netiek samaksāti ap 1,5 miljoniem eiro, norādīja Bandenieks.

Jau ziņots, ka Latvijas Spēļu biznesa asociācijas (LSBA) ierosinātie priekšlikumi, kas kredītiestādēm un maksājumu pakalpojumu sniedzējiem aizliegs sākt darījumus ar Latvijā nelicencētiem azartspēļu organizētājiem, ir saskaņoti un tiks izskatīti Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā.

Iepriekš jau vēstīts, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pērn novembra sākumā vienojās par risinājumu meklēšanu azartspēļu ierobežošanai interneta vidē, lai no tām panāktu nodokļa iekasēšanu.

Latvijā patlaban licences izņēmuši četri uzņēmumi - «Optibet», «Olympic Casino Latvia», «Viensviens.lv» un «Joker» -, no kuriem «Joker» ir tikai izņēmis licenci, bet patlaban vēl azartspēles internetā nepiedāvā.

Ja darbības reģistrēšanai internetā licenci, kuras cena ir 426 861 eiro (300 000 latu), izņemtu vismaz trīs pakalpojumu sniedzēju uzņēmumi, ieguvums budžetā būtu 1,28 miljoni eiro (900 000 latu). Ja licences izņemtu vismaz trīs totalizatora pakalpojuma sniedzēji, kuriem nodeva ir 42 686 eiro (30 000 latu), tad ieguvums būtu 128 058 eiro (90 000 latu). Kopā tas ir jau gandrīz viens miljons latu, biznesa portālam «Nozare.lv» iepriekš skaidroja LSBA padomnieks Arnis Marcinkēvičs.

SIA «Viensviens.lv» dibināta 2012.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 1 422 871 eiro (1 000 000 latu). «Viensviens.lv» pieder Bandenieka uzņēmumam SIA «Banco» (64%) un būvfirmas «Moduls-Rīga» vadītāja Māra Martinsona dēla Mārča Martinsona uzņēmumam SIA «MM investīcijas» (36%).

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu