Pirmais mēnesis ar eiro esot pagājis veiksmīgi (61)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai gan iedzīvotāji, tostarp portāla TVNET lasītāji, pirmā eiro lietošanas mēneša laikā novērojuši daudz dažādu cenu palielinājumu, Finanšu ministrijas valsts sekretāre Sanita Bajāre uzskata, ka eiro ieviešana notikusi veiksmīgi.

Viņa šorīt intervijā Latvijas radio atzina, ka nav vienas atbildes uz jautājumu, cik viegli cilvēki pieņēmuši jauno valūtu. Raugoties no projekta ieviešanas viedokļa, projekts esot realizēts ļoti veiksmīgi.

Kopumā cilvēki rīkojušies ļoti racionāli un pretimnākoši.

Ļaudis paklausījuši amatpersonu padomiem, piemēram, vairāk lietot bezskaidru naudu. Šogad janvārī fiksēts par 20-30% vairāk bezskaidras naudas maksājumu, kas ir ļoti būtisks pieaugums.

Viņa pauda viedokli, ka eiro ieviešanā

visgrūtāk gājis cilvēkiem, kuri pirms tam nebija saskārušies ar eiro.

Gadu mijā un janvāra pirmajās dienās cilvēku zvanu un jautājumu bijis ļoti daudz, bet šobrīd fiksēts 20-30 zvanu dienā. Nelielā statistika liecinot, ka neatbildēto jautājumu kļūst arvien mazāk.

Janvāra beigās uzdotie jautājumi ir līdzīgi tiem, kurus uzdeva mēneša sākumā, piemēram, kāds ir kurss, kur mainīt, kas attēlots, kāpēc monētas ir tādas.

Cilvēki fiksē cenu kāpumu

Ļaudis informējuši arī par cenu kāpumu. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, veicot savas pārbaudes, izmanto šo informāciju.

Līdz šim veikti aptuveni 15 tūkstoši kontroļu, no kurām pārkāpumi konstatēti aptuveni trešdaļā gadījumu.

Pārkāpumi ļoti ātri tiekot novērsti.

Kādi ir pārkāpumi?

Bajāre raksturoja arī pārkāpumus. Visbiežāk tās esot vienkāršas cilvēciskās kļūdas, piemēram, aizmirsts norādīt produkta cenu abās valūtās.

Novērota arī apaļošana uz augšu. Tās vairs nav kļūdas, bet gan pārkāpumi.

Nav iespējams piespiest negodīgu tirgotāju samazināt cenas, viņa atzina, akcentējot, ka

patērētājiem ir iespēja izvēlēties citu, godīgāku tirgotāju.

Analīze liecina, ka 94% cenas ir stabilas un nav mainījušās. 4,8% cenu ir palielinājušās, bet 1,3% cenu ir samazinājušās.

FM: līdz ar eiro ieviešanu būtiski pieauguši bezskaidras naudas norēķini

Līdz ar eiro ieviešanu kopš gada sākuma Latvijā būtiski pieauguši bezskaidras naudas norēķini, piektdien intervijā Latvijas Radio teica Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Sanita Bajāre.

Viņa atzina, ka eiro ieviešanas process katram iedzīvotājam bijis individuāls. «Nav vienas atbildes uz to, cik viegli visi cilvēki ir pieņēmuši jauno naudu. Bet, ja skatāmies objektīvi un no projekta ieviešanas skatu punkta, domāju, ka projekts ir realizēts ļoti veiksmīgi,» teica Bajāre.

Viņa uzsvēra, ka naudas maiņa būtībā ir vērtības maiņa. «Tas, kad katrs no mums apradīs ar jauno vērtību sistēmu, ir individuāli, jo pēc būtības nauda ir tas, kā mēs mērām kaut kādas lietas un kā mēs jūtamies par to, cik kas maksā, - tā ir vērtību sistēma. Līdz ar to tas ir apmēram tas pats, kas pāriet no kilometriem uz jūdzēm vai izmainīt kādu citu mūsu vērtības sistēmas elementu. Tā nav viena diena.. Es domāju, ka objektīvi [eiro ieviešanā] iedzīvotāji ir rīkojušies ļoti racionāli,» teica Bajāre.

Pēc viņas teiktā, iedzīvotāji ieklausījušies padomos par bezskaidras naudas ērtumu eiro ieviešanas laikā. «Ja salīdzina janvāri ar laiku pirms gada, tad tie ir 20-30% vairāk bezskaidras naudas maksājumu. Tas ir ļoti būtisks pieaugums,» atzina FM valsts sekretāre.

Bajāre arī norādīja, ka eiro ieviešanā visgrūtāk gājis tiem, kas līdz šim nebija izmantojuši jauno valūtu. Savukārt tiem, kas eiro lietojuši ceļojot vai citādi, bijis vienkāršāk.

Jau vēstīts, ka Latvija 1.janvārī kļuva par 18. eiro zonas valsti.

Komentāri (61)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu