Eksperte: Latvijas iedzīvotāji pie eiro var arī nepierast ātri (17)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Latvijas iedzīvotāji pie eiro var arī nepierast ātri, atzina «Swedbank» Privātpersonu finanšu institūta direktore Adriāna Kauliņa.

«Jāatzīst, ka pierašana pie eiro varētu arī nenotikt tik ātri. «Eurobarometer» pētījums 10 gadus pēc eiro ieviešanas Vācijā liecināja, ka, veicot ikdienas pirkumus, vēl trešā daļa vāciešu pārrēķināja summu vācu markās, bet, veicot lielus pirkumus, – puse vāciešu. Savukārt Īrijā proporcija bija krietni savādāka, ikdienā cenas pārrēķināja aptuveni 6%, bet, veicot lielos pirkumus, aptuveni 10% īru. Tātad īri daudz ātrāk bija pieņēmuši jauno valūtu kā savējo. Kurš no šiem būs Latvijas modelis, grūti pateikt,» sacīja Kauliņa.

Viņa arī atzīmēja, ka pierašana pie eiro ir atkarīga no katra paša attieksmes, no mūsu pozitīvisma.

«Ja mums liekas, ka eiro ir apgrūtinājums, tad mēs arī atradīsim daudzus attaisnojums, kāpēc tas tiešām izrādīsies apgrūtinājums, bet, ja eiro ieviešanai pieejam kā pašsaprotamai lietai, ar reālistisku attieksmi - pastāvēs, kas pārvērtīsies - īpaši neiedziļinoties, vai katra cena ir pareizi pārrēķināta, tad pieradīsim intuitīvi un vieglāk. Visvieglāk pie šādām lietām pierod jaunieši, jo viņi pieiet tam visam vienkārši,» teica Kauliņa.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu