Eiro dēļ nervozitāte pāraug dusmās (135)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latu nomaiņa uz eiro sarežģījusi daudzu pircēju un pārdevēju dzīvi. Īpašu apgrūtinājumu izjūt mazie tirgotāji, tā portālam TVNET sacīja Rīgas Centrāltirgū uzrunātie pārdevēji eiro ieviešanas ceturtajā darba dienā. Par spīti grūtībām daudzi atzīst, ka andelēšanās kļuvusi interesantāka.

Nogaidīt ir vieglāk, bet vai izdevīgāk?

Šonedēļ tirgū manāma lielāka rosība nekā jaunā gada pirmajā nedēļā, taču racionālu iemeslu dēļ darbu joprojām nav sākusi daļa mazo pārdevēju.

«No vienas puses, viņi pareizi rīkojas, nogaidot, kad pamazām norims kņada ap eiro. No otras puses, tā var zaudēt daļu klientu, kuri šajās divās nedēļās var atrast citus pastāvīgos tirgotājus,» spriež pārdevēja, kura šogad vēl neesot izbaudījusi nevienu brīvu dienu, jo visas septiņas pavadītas darbā.

Garākas rindas

Līdz ar eiro ieviešanu jārēķinās ar ilgāku apkalpošanu un rindās stāvēšanu.

Gaidīšana eiro ieviešanas pirmajās dienās raksturīga ne tikai tirgū, bet arī veikalos. Garas rindas veidojas ne tikai mazajos piemājas veikaliņos, bet arī pie lielveikalu kasēm un degvielas uzpildes stacijās.

Foto: LETA

Sarežģīti aprēķināt un izdot atlikumu

Daudz pārdevēju neslēpj, ka atlikuma aprēķināšana un izdošana līdz ar vienlaicīgo latu un eiro apgrozības periodu ir diezgan sarežģīta.

«Nav mums nekādu speciālu sistēmu, kā aprēķināt, cik daudz naudas jāizdod.

Daudz rēķinām galvā un izmantojam parastos kalkulatorus.

Jaunākie pārdevēji izmanto arī speciālās aplikācijas viedtelefonos vai planšetdatoros. Grūti pierast, bet cenšamies, cik spējam. Tāds ir mūsu darbs,» optimistiski saka kāds vecāks pārdevējs.

Nervozitāte pāraug dusmās

Taču ne visi tirgotāji ir tik labsirdīgi un mierīgi noskaņoti.

«Kādā valūtā maksāsiet? Latos vai eiro?» diezgan skaļā balsī jautā kāda augļu un dārzeņu pārdevēja, kad potenciālais pircējs interesējas par avokado cenu. Tā nav redzama, jo nokritusi uz ielas peļķē.

Pārdevēja paceļ samirkušo cenu zīmi, izlasa uz tās rakstīto un neapmierināta atbild uz pircēja jautājumu: «Ja maksāsiet latos, dodiet 20 santīmus, ja eiro - 30 centus.

Esmu nogurusi visu laiku atkārtot cenas divās valūtās,

taču varu teikt, ka ar katru dienu kļūst arvien vieglāk. Gan mums, gan pircējiem, jo pamazām aprodam ar jaunajiem skaitļiem. Domās gan visas cenas joprojām pārrēķinām latos.»

Saņēmusi vīrieša dotos 50 eiro, pārdevēja kļūst vēl piktāka: «Jums mazākas naudas nav?» «Nē, nav gan!» atbild avokado pircējs, ielūkojies makā. «Nu tad gaidiet,» pārdevēja nosaka un, paņēmusi 50 eiro banknoti, dodas pie blakus kolēģes samainīt sīkāk.

Izrādās, ka arī kaimiņu tirgotājai nav vai arī viņa nevēlas naudu mainīt. Ko darīt? Pārdevēja piedāvā izdot atlikumu latos. Izskatās, ka tā nav pirmā reize, kad viņa tā rīkojas.

Lai gan pēc noteikumiem paredzēts, ka kopš 1.janvāra atlikumu var izdot tikai eiro un centos,

latu izdošana šajā gadījumā ir ātrākā un vieglākā izeja no situācijas.

Kad pēc pircēja aiziešanas jautāju pārdevējai, kāpēc viņa tik dusmīga, sieviete neslēpj, ka dažu dienu laikā jau ir paspējusi piekust no eiro-latu haosa.

Spīdīgās un līdzīgās monētas

Arī kādai konditorejas preču pircējai rodas pretenzijas par izdotā atlikuma summu.

«Visas monētas ir tik spīdīgas un līdzīgas - grūti saprast, kas ir kas. Gribēju rūpīgi pārskaitīt atlikumu, bet pārdevēja man aizrādīja, lai «nekavēju pagastu». Bet es vēlos saņemt precīzu, nevis aptuvenu summu. Saprotu, ka pārdevējiem tagad grūti, bet tādas ir manas tiesības,» rādot saujā iebērtās monētas, apņēmību pauž kāda krieviski runājoša kundze.

Daži pircēji arī izrāda neapmierinātību ar cenu noapaļošanu, visbiežāk - par sliktu pircējiem. Pārdevēju atbilde šādos gadījumos daudz neatšķiras: «Ja nepatīk, nepērciet!» vai «Ejiet citur, kur cenas labākas!»

Cenu zīmes latos un eiro

Lai arī ar eiro izdošanu pārdevējiem rodas grūtības, TVNET novēroja, ka vairums tirgotāju korekti norādījuši preču cenas gan eiro, gan latos.

Protams, dažviet varētu vēlēties skaidrāku rokrakstu un lielākus ciparus, lai tos varētu saskatīt arī bez brillēm un labas iztēles. Bet kopumā redzam tikai dažas letes, kurās atsevišķiem produktiem cenas joprojām minētas tikai latos vai jau tikai eiro.

Ja eiro ieviešanas laikā esi novērojis neatbilstošas preču vai pakalpojumu cenas, filmē, fotografē un sūti uz e-pasta adresi lasitaji@tvnet.lv.

Komentāri (135)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu