Eksperti: Eiro nav brīvbiļete uz investīciju tūlītēju pieplūdi (41)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Eiro nav brīvbiļete uz investīciju pieplūdi, taču eiro palīdzēs cīņā par investīcijām reģionā, jaunākajā janvāra žurnāla «Kapitāls» numurā atzīst finanšu eksperti.

Kredītrisku apdrošināšanas kompānijas «Coface Latvia» izpilddirektors Māris Lukins norāda, ka, piemēram, Igaunijas valdība publiski solīja, ka eiro ieviešana radīs strauju investīciju pieplūdumu un tiks radītas jaunas darbavietas, kā arī pieaugs algas. Rezultātā algas tika palielinātas, kas izraisīja objektīvu cenu palielināšanos, bet investīcijas aizkavējās. Tādējādi Latvijā pašreiz valdošā piesardzīgā attieksme pret eiro varot tikai pozitīvi ietekmēt makroekonomikas attīstību, jo pirms tērēšanas vispirms ir jānopelna. Tāpat esot skaidrs, ka eiro ieviešana nav panaceja un nevarēs paglābt Latviju no dažādiem ekonomiskiem riskiem nākotnē. Tomēr tautsaimniecība būs mazāk ievainojama pret iespējamiem satricinājumiem - tam gan nepieciešams turpināt īstenot arī atbildīgu fiskālo politiku un ieviest strukturālās reformas.

Liela starptautiskā publicitāte

Korporatīvo finanšu kompānijas «Laika stars» vadošais eksperts Jānis Pinnis savukārt uzsver - daudzi domā, ka, no 1.janvāra ieviešot eiro, Latvija ir saņēmusi brīvbiļeti uz investīciju pieplūdi Latvijā, tomēr tā arī varētu nenotikt. Ieviešot eiro, Latvija saņemot ļoti lielu publicitāti starptautiskajā sabiedrībā, un par Latviju varētu ieinteresēties arī uzņēmēji, kas pirmo reizi sāks skatīties, kas šajā valstī notiek, kādi ir investīciju veicināšanas pasākumi. Vienlaikus, redzot, ka Latvijas pašas lielākie uzņēmumi iet prom no valsts un sāk darbību ārpus Latvijas un paplašinās citās zemēs, šiem interesentiem radīsies loģiski jautājumi - kāpēc investēt, ja jau savējie iet prom. Pinnis uzskata, ka galvenais ir rūpēties par pašmāju uzņēmumiem, sniedzot arī dažādas uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) atlaides, kas ļautu attīstīties Latvijā. Tas tad arī būšot stimuls pēc eiro ieviešanas investēt šeit arī ārvalstu interesentiem. Arī «Liepājas metalurga» piemērs, par ko potenciālie investori pēc eiro ieviešanas arī uzzinās, būšot viennozīmīgi negatīvs piemērs, kā iznīkst uzņēmumi. Tas esot negatīvs signāls investīciju piesaistei.

Investīciju plūsma varētu pieaugt

«Swedbank» vecākā ekonomiste Lija Strašuna savukārt uzsver, ka, ņemot vērā atzinīgo Latvijas ekonomikas stabilitātes un ilgtspējas novērtējumu no Eiropas Komisijas un Eiropas Centrālās Bankas pērn jūnijā, dodot zaļo gaismu eiro ieviešanai, un sekojošo kredītreitingu uzlabošanu, investīciju plūsma tiešām varētu pieaugt. Vienlaikus, ja ceļu kvalitāte būšot zem katras kritikas, ja būs slikta izglītības sistēma, ja būs neprognozējama nodokļu politika un iedzīvotāji nemaksās nodokļus, tad investīcijas, lai arī šeit būs eiro, nenāks vai nāks ļoti lēni. «Tas, cik prātīga būs ekonomikas politika un cik ātri un plaši tiks ieviestas reformas, noteiks to, cik lielā mērā eiro ieviešana veicinās uzņēmējdarbības attīstību un ekonomikas izaugsmi,» uzskata Strašuna.

Komentāri (41)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu