Tirgotāji noraizējušies par piecu eiro banknošu trūkumu bankomātos (48)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Tirgotāju darbu Ventspils tirgū var apgrūtināt piecu eiro banknošu trūkums bankomātos.

Tirgotājai Ilzei Ēdolei, kura ikdienā Ventspils tirgū tirgojas ar dārzeņiem, šodien ir brīvdiena. Daļēji tas saistīts ar to, ka pirmajās pēcsvētku dienās parasti tirgū ir krietni mazāk pircēju, jo visiem vēl mājās ir pārtikas krājumi. Tomēr lēmums šodien un rīt, 3.janvārī, nestrādāt daļēji saistīts arī ar eiro un latu vienlaicīgo apgrozību, skaidroja Ēdole.

«Biju diezgan pārsteigta, ka «Swedbank» bankomātā nav pieejamas piecu eiro banknotes,» atzina Ēdole. Ja pircējiem, kuri maksā ar lielākām naudas zīmēm, viss atlikums jāizdod sīknaudā, tad sākuma komplekts izsīktu ļoti strauji un beigtos jau ar pirmo pircēju. Ēdole plāno painteresēties bankā par iespējām naudu samainīt sīkāk. Ja tāda iespēja būs, tad sestdien jau varēšot atkal strādāt, bet ja ne, tad, iespējams, būšot jāgaida, kad beigsies divu nedēļu ilgais eiro un latu vienlaicīgās apgrozības periods.

Šodien Ventspils tirgus ārējos stendos tirdzniecība gandrīz nenotiek - tikai viens tirgotājs tirgo kartupeļus. Nestrādā arī zivju paviljons, bet citās segtajās paviljona telpās tirdzniecība notiek, informēja Ventspils tirgus direktors Raitis Šauriņš. Pēc viņa teiktā, mazākais tirgotāju skaits drīzāk saistīts nevis ar eiro ieviešanu, bet gan pēcsvētku dienu un to, ka gandrīz visās svētku dienās, ieskaitot 31.decembri, tirgotāji aktīvi ir strādājuši un vēlas kādu dienu atvilkt elpu. Piemēram, zivju paviljons nav strādājis arī Ziemassvētku dienā, un tas saistīts tieši ar tirgotāju vēlmi atpūsties, skaidroja Šauriņš.

«Rīt un parīt lielākā daļa tirgotāju būs atpakaļ. Tikai daži tirgotāji ir teikuši, ka nestrādās tās divas nedēļas, bet pārējie visi sola strādāt,» sacīja Šauriņš. Viņa novērojumi liecinot, ka tirgotājiem pagaidām neesot problēmu izdot pircējiem atlikumu eiro naudā. Piemēram, pie vienas tirgotājas, kura pārdod skābētus gurķus un kāpostus, pircēji jau pārsvarā nākot ar eiro naudu, nevis latiem.

Kā ziņots, šā gada 1.janvārī Latvija pievienojās eirozonai. Pāreja uz eiro valūtu līdz šim notikusi bez ievērojamiem starpgadījumiem.

Iedzīvotāji iekrāto skaidro naudu latos bez maksas un par oficiālo kursu var apmainīt pret eiro sešus mēnešus komercbanku filiālēs, trīs mēnešus 302 Latvijas Pasta filiālēs reģionos, kur nav pieejami banku pakalpojumi. Latvijas Bankā latus pret eiro var mainīt mūžīgi.

Patlaban strādā visi «Swedbank» bankomāti, no kuriem var izņemt 10, 20 un 50 eiro banknošu nominālus. 5 eiro banknotes nomināls būs pieejamas vien pēc divām nedēļām, intervijā LNT raidījumam 900 sekundes vakar sacīja «Swedbank» valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis.

Komentāri (48)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu