Kas pēc eiro ieviešanas notiek veikalos? (133)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Kopš vakardienas Latvijā var norēķināties ar eiro, un tāpēc iepirkšanās šajās dienās rit lēnāk un saspringtāk, portāls TVNET novēroja veikalos. Jābūt gataviem, ka veikalos pie kasēm ir diezgan garas rindas, kas lēni virzās uz priekšu.

Daudz piņķerīgu darbu

TVNET uzrunātie pārdevēji, kuri strādāja 1.janvārī, atklāj, ka šogad jaunā gada pirmā darba diena bijusi diezgan grūta. Iepriekšējās gadumijās 1.janvāris veikalniekiem bijis salīdzinoši viegla un mierīga diena - tirdzniecības vietās bijis maz cilvēku.

Taču šogad līdz ar eiro ieviešanu darba bijis ļoti daudz.

Lai gan pircēju skaits nav īpaši lielāks kā citus gadus, gan vakar, gan šodien veikalos veidojas diezgan garas pircēju rindas.

Foto: Ieva Čīka / LETA

Jāstāv rindās, lai samaksātu

Tirgotāji atzīst, ka visvairāk laika nākas tērēt naudas maiņai un precīza atlikuma aprēķināšanai un izdošanai.

Pārdevēja Māra stāsta: «Šajās divās dienās ļoti daudz pircēju joprojām grib maksāt ar latiem. Daļai jau ir arī eiro, bet pārsvarā tās ir vērtīgākās banknotes, piemēram, 50 un 100 eiro.

Tikai daži bija nodrošinājušies ar 5 un 10 eiro banknotēm, bet vislielāko trūkumu jūtam saistībā ar monētām. Ja tā turpināsies, mums var pietrūkt naudas, ko izdot atlikumā.

Ļoti priecājamies par katru pircēju, kurš maksā ar karti.

Ja vien iespējams, lūdzu, atvieglojiet mūsu, pārdevēju un kasieru, darbu, izmantojot kartes, nevis skaidru naudu!»

Dod priekšroku bankas kartei

Kasieres ieteikumiem paklausa arī Jānis, kurš šorīt iepirkumiem izmantoja bankas karti. Tā esot viņa sabiedrotā arī ikdienā. «Parasti maksāju ar karti, jo man nepatīk ķēpāties ar skaidru naudu.

Es dodu priekšroku izdevumu kontrolei, kam izmantoju kontu pārskatu internetā, nevis nekontrolētiem skaidras naudas maksājumiem. Tāpēc eiro ieviešana manā dzīvē neko daudz nemainīs.»

Foto: Ieva Čīka / LETA

Uz veikalu ar «cūciņas» saturu

Savukārt pircēja Elza šodien veikalā vēlējās iztērēt pēdējos latus. «Pa svētku brīvdienām savācu kopā visus krājkasīšu iekrājumus - gan savējo, gan bērna. Tāpat iztīrīju bikšu kabatas un somiņas nodalījumus, lai šajās divās nedēļās varētu atbrīvoties no visiem latiņiem un santīmiem.

Protams, saglabāšu pa vienai banknotei un monētai no katra nomināla, lai vēlāk varētu parādīt mazbērniem. Domāju, ka viņiem lati būs tāda pati eksotika kā man bērnībā bija cara laika rubļi.»

Kad Elza pie kases vēlas samaksāt par pirkumu, viņa izmanto latus, taču pārdevēja viņai atlikumu izdod eiro.

Pārdevēja aicina: «Pārskaitiet, vai pareizi sarēķināts!»

Elza arī mēģina to darīt, bet tas izrādās visai sarežģīti. Pat jaunai un ekonomiski aktīvai sievietei pagaidām grūti pierast pie preču cenām eiro. Arī čeka izpētei šorīt jāvelta vairāk laika nekā parasti.

Taču viņa nebēdājas. Tieši otrādi: «Man prieks, ka tagad arī Latvijā būs eiro. Varēsim vieglāk un ērtāk ceļot. Domāju, ka arī pie cenām veikalos ātri pieradīsim. Nav jau pirmā naudas maiņa. Piemēram, ja nemaldos, mana vecmāmiņa pieredzējusi piecas naudas maiņas.»

Foto: Ieva Čīka / LETA

Ja varētu, dotu medaļu

Arī kāda vecākā kasiere ir optimistiski noskaņota, lai gan vakar veikalā bijis ļoti daudz darba. Līdzīgi esot arī šodien. «Šajās dienās mums katrs pircējs ir kā nervu pārbaude. Cenšamies darboties pārdomāti, lai arī visi rindā stāvošie vēlas samaksāt pēc iespējas ātrāk.

Es savām darbiniecēm iedotu medaļu, ja vien varētu.

Pārdevējas iznes visu eiro ieviešanas smagumu.

Darbinieces novērojušas, ka tikai daļa pircēju rūpīgi pārbauda izdotā atlikuma pareizību. Vairums klientu daudz nepēta, cik daudz naudas saņem atpakaļ. Domāju, ka daļa cilvēku nevēlas iedziļināties, bet citi vienkārši uzticas pārdevēju godaprātam.»

Pagaidām nestrādā

Lai samazinātu eiro ieviešanas sarežģījumus, daļa tirgotāju šodien izvēlējušies nestrādāt.

TVNET lasītāji ziņo, ka šodien slēgtas dažādas tirdzniecības vietas gan Rīgā, gan citos Latvijas reģionos.

Savukārt aģentūra LETA vēstī, ka Rīgas Centrāltirgū šodien ir ļoti maz tirgotāju. Īpaši maz tirgotāju, salīdzinot ar parastām darba dienām, esot āra tirdzniecības vietās, arī paviljonos noslogota mazāk nekā puse no tirdzniecības vietām.

Apmeklētāji arī norāda, ka

pārdevēji negrib pieņemt samaksā naudu jauktā veidā - gan latus, gan eiro.

Portāls TVNET jau ziņoja, ka Latvija no 1.janvāra kļuva par 18. eirozonas dalībvalsti.

Lai eiro ieviešana Latvijā notiktu pēc iespējas mierīgāk un raitāk, Finanšu ministrija aicina iedzīvotājus pārejas periodā nedusmoties, nesteigties un nedrūzmēties.

Sniegs vajadzīgo informāciju

Atbildes uz interesējošajiem jautājumiem iedzīvotāji un uzņēmēji var saņemt, zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 8000 3000 vai rakstot uz info@eiro.lv.

Tāpat interneta vietnē www.eiro.lv ir pieejams plašs informatīvo materiālu klāsts par pāreju uz eiro, kas tiks regulāri papildināts ar aktuālāko informāciju pārejas laikā.

Komentāri (133)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu