Strādājošajiem darba strīdos «iegriež» savu tiesību nezināšana (34)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas strādājošajiem darba strīdos nereti «iegriež» savu tiesību nezināšana - strādājošie neizprot vai nezina savas tiesības, un to nereti ļaunprātīgi izmanto darba devēji, lai panāktu sev vēlamo rezultātu, atzīst Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) konsultants darba tiesisko attiecību jautājumos Kaspars Rācenājs.

Kā informēja LBAS pārstāvis, diezgan izplatīti ir gadījumi, kad, piemēram, saistībā ar savlaicīgi neizmaksātu algu, atvaļinājuma nepiešķiršanu vai prettiesisku atlaišanu darbinieks necīnās par savām tiesībām un nevēršas ne pie Valsts darba inspekcijas (VDI), ne LBAS.

«Ir būtiski izprast, ka ar šādu bezdarbību darba ņēmējs pasliktina savu situāciju un samazina iespējas piedzīt no darba devēja pienākošos kompensāciju. Ja ir aizdomas, ka darba devējs pret darbinieku rīkojas pretlikumīgi, vajadzētu konsultēties ar savu arodbiedrību vai ar LBAS un VDI, ja cilvēks nav arodbiedrības biedrs,» mudina Rācenājs.

Viņš atgādina, ka LBAS valsts ir uzticējusi būtisku funkciju - pēc nepieciešamības pārstāvēt darba ņēmējus arī tiesas procesos, ja lietu nav iespējams atrisināt pārrunu veidā. Pērn LBAS kopumā sniedzis vairāk nekā 2500 konsultāciju, no kurām aptuveni 16% ir saistītas arī prasību sagatavošanu tiesā, kreditoru prasījumiem un līdzīgiem jautājumiem.

Savukārt VDI ik gadu pēc palīdzības vēršas aptuveni 5000 darba ņēmēju, informēja VDI pārstāvis Vilnis Virza.

Biežāk sūdzības par darba tiesību pārkāpumiem LBAS un VDI saņem no privātajā sektorā nodarbinātajiem.

VDI joprojām cilvēki visvairāk sūdzas par darba samaksu - aptuveni 50% no kopējā VDI saņemto iesniegumu skaita. Daudz sūdzību ir arī par nodarbināšanu bez darba līguma, atvaļinājuma nepiešķiršanu, darba laika uzskaiti un citiem darba tiesību pārkāpumiem.

No šogad septiņos pirmajos mēnešos VDI iesniegtajiem 2562 iesniegumiem visvairāk jeb 497 iesniegumi saņemti no tirdzniecības nozarē strādājošajiem. Otrajā vietā ir būvniecība ar 447 iesniegumiem, tai seko apstrādes rūpniecība ar 359 iesniegumiem un transporta nozare ar 270 iesniegumiem.

Lai mudinātu darba ņēmējus iesaistīties arodbiedrību kustībā un būt zinošiem savās darba tiesībās un pienākumos, LBAS visā valstī no 9.septembra līdz 31.decembrim rīko informatīvu un izglītojošu kampaņu «Esi zem jumta».

Piektdien, 4.oktobrī, plkst. 11 Rīgā, Kaļķu un Vaļņu ielas krustojumā, tiks atklāta kampaņai veltīta instalācija, kur visas dienas garumā darbosies arī LBAS «karstais punkts» un interesenti varēs saņemt konsultāciju saistībā ar darba tiesībām vai problēmsituāciju darba vietā.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu