Gaidāmas ievērojamas izmaiņas ikmēneša rēķinā (250)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Plānots, ka no nākamā gada 1.aprīļa Latvijā pilnībā liberalizēs elektrības tirgu. Par trīs būtiskākajām izmaiņām, ar ko mājsaimniecībām pēc pusgada jārēķinās, portāls TVNET izvaicāja Ekonomikas ministrijas valsts sekretāru Juri Pūci. Viņš apstiprināja, ka gaidāmas ikmēneša rēķinu izmaiņas.

Plašākas iespējas izvēlēties

«Pirmkārt, mājsaimniecībām būs iespējas izvēlēties starp vairākiem elektrības tirgotājiem. Visdrīzāk, elektrības tirgotāji arī vērsīsies pie mājsaimniecībām ar saviem piedāvājumiem.

Būs dažādi tarifu plāni, no kuriem katrs varēs izvēlēties optimālāko savai situācijai.

Iepazīt savus patēriņa paradumus

Otrkārt, izmaiņas vedina un arī es aicinātu patērētājus labāk iepazīt savus patēriņa paradumus. Būs tarifu plāni, kas būs izdevīgāki vieniem patēriņa paradumiem, bet būs arī tādi, kas būs izdevīgāki citiem patēriņa paradumiem."

Līdz ar dažādajiem tarifu plāniem cilvēkiem būs ekonomiska motivācija mainīt savus elektrības patēriņa paradumus. Piemēram, ja cilvēks izvēlas tarifu plānu, kurā lētāka elektrība ir vēlu vakaros, naktīs un agri no rīta, viņš šajā laikā varētu darbināt veļasmašīnu, traukumašīnu un daļu citu ierīču.

Tādā gadījumā veļu mazgāt izdevīgāk būs naktīs.

Tāpat varētu būt tarifu plāni, kas piedāvās lētākas elektrības cenas nedēļas nogalēs. Tādā gadījumā jaudīgākās elektroierīces varētu lietot šajā laikā, nevis darba dienu vakaros, kad elektrība varētu būt dārgāka.

Vēl viens piemērs - gada aukstajā laikā ģimene dzīvo pilsētas dzīvoklī, bet vasaras pavada laukos vasarnīcā. Arī šim dzīvesstilam un elektrības patēriņa paradumiem varēs atrast atbilstošu izdevīgu tarifu plānu.

Visi šie tarifu plāni mudinātu cilvēkus uz saprātīgu elektrības taupīšanu un tādējādi savu izmaksu samazināšanu. Līdz šim Latvijā nebija svarīgi, kurā diennakts laikā mājsaimniecības darbina savas lielākās elektroierīces.

"Jebkurā gadījumā cilvēkam jāmēģina saprast savi patēriņa paradumi. Atbilstoši tiem jāizvēlas izdevīgākais variants."

Par elektrību būs jāmaksā vairāk

Treškārt, līdz ar elektrības tirgus atvēršanu patērētājiem jārēķinās ar elektrības cenu pieaugumu.

"Diemžēl patērētājiem jārēķinās, ka obligātā iepirkumu komponente (OIK), kas ir daļa no tarifa un ir maksa par subsidēto enerģiju, no nākamā gada 1.aprīļa būs pilnībā iekļauta elektrības cenā.. Tas var sadārdzināt cenu."

Pūce apstiprināja, ka vairumam mājsaimniecību pēc aptuveni pusgada par elektrību būs jāmaksā vairāk: "Diemžēl kopumā vidējā cena pieaugs."

Kāds būs kāpums?

Salīdzinot ar pašreizējo pamata tarifu,

plānotais pieaugums būs 6-7% jeb 0,7 santīmi par kWh,

sasniedzot 11,3 santīmus par kWh.

"Latvijas vidējais elektrības patērētājs patērē aptuveni 200 kWh mēnesī. Gada laikā par elektrību viņš samaksā ap 220 latiem. Pēc šīm izmaiņām viņš gada laikā par elektrību samaksās par aptuveni 10 latiem vairāk," Pūce skaidroja.

Viņš norādīja - ja OIK izdosies noturēt nemainīgu, tad elektrības cenas turpmākajos gados varētu pat nedaudz samazināties, jo prognozētās elektroenerģijas nākotnes darījumu cenas Ziemeļvalstīs tuvāko gadu laikā ir lejupejošas. Tādas tendences varētu būt līdz 2016.gadam. Tiesa, pēc tam elektrības cenās vērojams kāpums.

Komentāri (250)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu