Drīz pieņems galīgo lēmumu par elektrības tirgus atvēršanu (16)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Plānots, ka no nākamā gada aprīļa visi elektrības lietotāji, tostarp mājsaimniecības, pirks elektrību brīvajā tirgū. Par to kopā ar budžeta pieņemšanu lems Saeima.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts šorīt intervijā Latvijas radio sacīja, ka galīgais lēmums par elektrības tirgus atvēršanu vēl nav pieņemts.

Iecerēts, ka Saeima galīgo lēmumu pieņems tuvākā pusotra mēneša laikā.

Latvijā elektrības tirgus atvēršanā izmantošot to pašu mehānismu, kāds bijis citās valstīs, piemēram, Igaunijā.

Mums šajā jautājumā esot, no kā mācīties.

Kāda būs ietekme?

Ministrs nepiekrīt, ka elektrības tirgus atvēršana atstās lielāku ietekmi nekā gada sākumā plānotā eiro ieviešana.

Viņš atgādināja - pat ja Saeima nolemj pagaidām nepieņemt lēmumu par Latvijas elektrības tirgus atvēršanu, to nevarēs atlikt bezgalīgi. Latvijas starptautiskās saistības paredz, ka tirgus atvēršana jāpabeidz līdz 2015.gadam.

Ietekme uz izmaksām

Tirgus liberalizācija pati par sevi nenesot līdzi milzīgas sekas. Lielākās sekas, par ko cilvēki bažījas, saistītas ar izmaksām - vēsturiskie lēmumi, kas saistīti ar pārmērīgām subsīdijām elektrībai, kaut kad esot jālabo.

Vērienīga cilvēku skaidrošanas kampaņa sāksies, tiklīdz Saeima pieņems galīgo lēmumu. Daļu informācijas par gaidāmajām pārmaiņām var saņemt jau šobrīd.

Pat ja cilvēks neizvēlēsies jaunu sadarbības partneri, bez elektrības neviens nepaliks.

Ja nebūs izdarīta izvēle, paliks spēkā pēdējā garantētā piegāde.

Pavļuts elektrības tirgus atvēršanu salīdzināja ar telekomunikāciju tirgus liberalizāciju - sākumā visiem bija viena operatora fiksētie telefoni, pēc tam ieviesa viena mobilā operatora pakalpojumus, bet tagad tirgū darbojas vairāki uzņēmumi, nodrošinot dažādus pakalpojumus un tarifus.

Arī elektrības tirgū varētu parādīties dažādi jauni pakalpojumi, piemēram, elektrības pakalpojumi kopā ar interneta televīziju.

Galvenais, lai patērētājs skaidri saprot, par ko viņš maksā.

Patlaban 75% elektrības tiek pārdoti brīvajā tirgū - tajā darbojas visi uzņēmumi.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu