100 dienas pirms eiro uzņēmēji nedrīkst miegoties (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Līdz eiro ieviešanai Latvijā palikušas 100 dienas, taču uzņēmējiem būtisks datums būs jau pēc nedēļas - 1.oktobris -, kad jābūt izdarītiem vismaz trim ļoti būtiskiem ar pāreju uz eiro saistītiem darbiem.

No 1.oktobra visiem preču un pakalpojumu sniedzējiem jānodrošina cenrāži latos un eiro un kases aparātiem jābūt pārprogrammētiem, lai kases čekos patērētājs var redzēt pirkuma kopsummu arī eiro. Trešais bloks skar katru pakalpojuma sniedzēju, jo iedzīvotājiem paredzētajos rēķinos kopsummai no oktobra jābūt redzamai eiro, intervijā teica Finanšu ministrijas eiro projekta vadītāja Dace Kalsone.

Summas atspoguļojums eiro jau no oktobra uzņēmējiem jānodrošina jomās, kur pretī ir gala patērētājs. Tātad pavadzīmēs un rēķinos starp juridiskām personām nav obligātas prasības jau oktobrī summas norādīt arī eiro, uzsvēra Kalsone.

Arī reklāmās paralēlās cenas latos un eiro nav obligāti jārāda.

Latu apgrozības periodā pietiek ar to, ka reklāma ir latos, bet pēc pārejas uz eiro reklāmai jābūt eiro. Prasības šajā jomā noteiktas Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) vadlīnijās par cenu atspoguļošanu. Tomēr Kalsone atzīmēja, ka uzņēmēji var skatīties, varbūt tiem kādā brīdī ir ērtāk, ja reklāma paralēli atspoguļo abas valūtas.

Uzņēmēji arī mēdz jautāt, vai ir paralēli latos un eiro jānorāda visas vienības rēķinā vai visas vienības čekā, tāpēc Kalsone uzsvēra, ka šādas prasības nav, čekā paralēli abās valūtās jānorāda tikai darījuma kopsumma.

Ceturtais uzņēmējiem patlaban darāmais darbs ir saistīts ar eiro priekšpiegādēm. Uzņēmējiem ir būtiski savlaicīgi noslēgt līgumu ar savu komercbanku par eiro priekšpiegādēm, jo tādējādi var iegūt labākus nosacījumus. Tie, kas līgumus noslēdz ātrāk, eiro naudu priekšpiegādē saņems tuvāk janvārim, decembra pēdējās dienās, nevis tuvāk 10.decembrim, kad tiks sāktas priekšpiegādes. Laikus noslēdzot līgumus, uzņēmēja līdzekļi būs iesaldēti īsāku laiku, uzsvēra eiro projekta vadītāja.

Papildu iepriekšminētajiem četriem steidzamākajiem darbiem Kalsone minēja vēl vairākus uzdevumus uzņēmējiem.

Nedrīkst aizmirst pakāpeniski apgūt zināšanas par naudas drošību,

piemēram, iespējams apmeklēt Latvijas Bankas un Latvijas Darba devēju konfederācijas rīkotos seminārus, arī komercbankas domā par savu klientu izglītošanu. Uzņēmējiem arī jāapmāca, jāinformē savi darbinieki, klienti, sadarbības partneri, kā arī jānoskaidro nepieciešamā informācija - par banku darba laikiem pārejas no latiem uz eiro periodā un janvāra pirmajās dienās, par inkasentu nosacījumiem.

Raksturojot uzņēmēju gatavību eiro ieviešanai, Kalsone atzina, ka Rīgā gan lielie, gan arī mazie uzņēmēji ir gatavi pārejai, sagatavošanās darbs ir padarīts. Savukārt reģionos situācija ir atšķirīga - vietām uzņēmēji ir ļoti aktīvi, bet dažviet attieksme ir vēl pavisam miegaina.

Ja kāds uzņēmējs tikai tagad saprot, ka jau pēc nedēļas ir jānodrošina dubultā cenu atspoguļošana latos un eiro un čekos jānorāda arī eiro summa, tad uzņēmējam vispirms būtu jāpaskatās valdības noteikumos - Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtībā, vai viņa lietotie kases aparāti ir to vidū, uz kuriem neattiecina cenu paralēlās atspoguļošanas perioda prasības kases čekiem. Ja kases aparāti nav izņēmuma sarakstā, tad jāsazinās ar savu kases aparātu apkalpotāju, mudināja Kalsone.

Minimālās prasības no 1.oktobra paredz, ka eiro jānorāda tikai darījuma kopsumma.

Nav obligāti jārāda valūtas kurss vai cita informācija,

atzīmēja eiro projekta vadītāja.

Vaicāta, vai uzņēmējus varēs sodīt, ja tie no oktobra sākuma vēl nepildīs prasības, Kalsone atzina, ka PTAC sākumā, konstatējot pārkāpumu, vairāk strādās konsultatīvi, norādīs uz pārkāpumu. «Uzņēmējiem ir jāsaprot: ja tiem par pārkāpumu aizrāda, lūdz labot kļūdu, norādīt cenu eiro jau otro, trešo reizi, tad uzraugam ir tiesības pateikt arī stingrāku vārdu,» sacīja Kalsone. Viņa atzina, ka galvenais mērķis ir nodrošināt, lai ir korekti norādīta informācija, nevis uzņēmums samaksā sodu un dzīvo tālāk, nenovēršot nepilnības.

Kā ziņots, no 1.oktobra sāksies dubultās cenu atspoguļošanas periods, kad tirgotājiem un pakalpojumu sniedzējiem cenas jānorāda gan latos, gan arī eiro.

Paralēlās cenu atspoguļošanas periods ilgs līdz nākamā gada jūnija beigām.

Latvija eirozonai pievienosies 2014.gada janvārī, kļūstot par 18.eirozonas valsti.

Pāreja no latiem uz eiro notiks saskaņā ar oficiālo kursu - viens eiro ir 0,702804 lati jeb 1,42 eiro par vienu latu.

Pēc pārejas uz eiro nākamā gada pirmās divas nedēļas Latvijā būs latu un eiro paralēlās apgrozības periods, kad iedzīvotāji tirdzniecības vietās varēs norēķināties vēl latos un jau eiro, bet atlikums tiks izdots eiro. Algas, pensijas un pabalstus nākamā gada janvārī visiem izmaksās eiro.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu