Eirozonā iespējami mazi ugunsgrēki (96)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pēc 111 dienām Latvija pievienosies eirozonai, un nākamā gada 1.janvārī latus nomainīs eiro. Tikmēr Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs vērtē, ka eirozona vēl nav pilnībā atveseļojusies un arī nākotnē iespējami mazi ugunsgrēki, tomēr grūtākais ir aiz muguras.

Viņš intervijā Latvijas radio teica: «Protams, izteikts daudz spekulāciju un virmojuši dažādi strīdi ap eirozonu. Tā kā nebrūk, tā nebrūk.

Domāju, ka eiroskeptiķi ir drusku priecīgāki, redzot, ka tomēr nepiepildās viņu scenārijs un eirozonas situācija stabilizējas.

Mēs nevaram teikt, ka eirozona ir pilnībā atveseļojusies un krīze eirozonā ir beigusies, bet skaidrs, ka grūtākais ir aiz muguras.

Atlabšana notiek, kaut arī lēni.

Skaidrs, ka 2013.gads izskatās, ka būs pēdējais, kas būs ar negatīvu izaugsmi kopējā eirozonas bilancē.

Mēs redzējām otrā ceturkšņa datus, kas bija patīkams pārsteigums - ne tikai Vācijas, bet arī Francijas izaugsme pamatīgi iepriecināja tirgus.

Negatīvās izaugsmes prognoze no -0,6% tika automātiski pārskatīta uz -0,4%, tādējādi signalizējot, ka eirozona iet ārā no recesijas.»

Vienlaikus Rimšēvičs atzina, ka

nav garantiju, ka situācija nevar atkal pasliktināties.

«Garantijas jau nav ne par ko, bet ir skaidri redzama virzība.

Mēs redzam, ka eirozonas pamati ir kārtīgi pārmūrēti - ir ielikti ļoti stingri fiskālās disciplīnas rāmji, Eiropas Parlamentā šodien paredzēts balsojums par vienotās Eiropas banku uzraudzības likumu jeb regulu.

Nākotnē nevarēs dzīvot, tērējot vairāk līdzekļu, nekā jūs nopelnāt, - budžeta deficīti valstīm būs jāsamazina.»

Latvijas Bankas vadītājs prognozēja, ka lieli pārsteigumi eirozonu vairs negaida.

Protams, būs mazi ugunsgrēki šur un tur.

Latvijai šie ugunsgrēki varētu iet secen. Latvija savu ekonomiku ir sakārtojusi un ir ļoti strauji augoša.

Rīgā notiks eiro ieviešanai veltīta konference

Šodien Rīgā notiks eiro ieviešanai veltīta konference, kurā piedalīsies gan Eiropas Centrālās bankas (ECB) prezidents Mario Dragi, gan arī Eiropas Komisijas viceprezidents, ekonomikas un monetāro lietu komisārs Olli Rēns.

Konferences sākumā ievadvārdus teiks Latvijas premjers Valdis Dombrovskis (V), pēc tam noritēs politiskā diskusija, kurā piedalīsies ECB prezidents Dragi, ekonomikas un monetāro lietu komisārs Rēns, finanšu ministrs Andris Vilks (V) un Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Vēlāk notiks paneļdiskusija «Eiro: vakar, šodien, rīt», kurā piedalīsies «Hertie School of Governance» profesors Henriks Enderleins, bijušā Eiropas Komisijas prezidenta Žaka Delora dibinātās domnīcas «Notre Europe - Institut Jacques Delors» direktors Īvs Bertončīni, Londonas Biznesa skolas profesore Lukrēcija Reihlina un Latvijas Bankas padomes locekle Zoja Razmusa.

Notiks arī simbolisks pasākums - ECB prezidents kā simbolisku eirozonas atslēgu pasniegs Latvijas amatpersonām eiro zvaigzni.

Komentāri (96)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu