Pūce: Valsts nevar kontrolēt cenu celšanos (131)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ja valsts sāktu noteikt uzņēmumiem, par kādām cenām viņi drīkst tirgot savas preces, tas būtu brīvā tirgus gals. Tas ir pretrunā ar brīvā tirgus principiem, tāpēc nevienas demokrātiskas valsts pārvalde nevar to ne solīt, ne īstenot, atzina Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Juris Pūce.

EM atzinīgi novērtē gan iedzīvotāju, gan plašsaziņas līdzekļu aktivitāti un pastiprinātas uzmanības pievēršanu cenu jautājumam, apzinot, analizējot un informējot citus iedzīvotājus par komersantiem, kas mārketinga nolūkos jau šobrīd nedaudz paaugstinājuši dažādu preču un pakalpojumu cenas, lai eiro tās būtu «apaļas» summas. EM uzsver, ka preču un pakalpojumu cenas tirgus ekonomikas apstākļos nosaka pieprasījuma un piedāvājuma attiecība.

Valsts nevar noteikt cenu, par kādu komersantam jārealizē savas preces un pakalpojumi.

Vakar, 1.septembrī, raidījums «Nekā personīga» TV3 ēterā, aktualizējot cenu jautājumu eiro kontekstā, bija apkopojis piemērus, kad uzņēmumi paaugstina cenas, lai pēc eiro ieviešanas veidotos «apaļas» summas. EM neatbalsta šādu biznesa pieeju un aicina iedzīvotājus izvēlēties tos tirgotājus un pakalpojumu sniedzējus, kas šādi nerīkojas.

Nekontrolēs, vai cenas ceļ

Vienlaikus sižeta pieteikumā minētais apgalvojums, ka to, vai eiro ieviešanas brīdī cenas necelsies uz augšu, sola kontrolēt EM, ir nekorekts. «Uzņēmējs ir vienīgais, kas var noteikt savu preču cenas, un ir iespējams tikai viens šīs cenas noteicējs - pircējs. Tas, ko valsts ir solījusi un jau dara, ir cenu norādīšanas kontroļu veikšana. Savukārt no šā gada 1.oktobra Patērētāju tiesību aizsardzības centrs pastiprināti veiks cenu norādīšanu abās valūtās, kuras no latiem uz eiro jāpārrēķina pēc oficiālā kursa, kas ir viens eiro pret 0,702804 latiem,» uzsvēra Pūce.

Jau iepriekš paredzot, ka atsevišķi komersanti šogad varētu palielināt cenas eiro ieviešanas aizsegā, valsts no savas puses šā gada sākumā aicināja komersantus izstrādāt labas gribas iniciatīvu, aicinot komersantus īstenot godprātīgu komercdarbību īpaši šajā pārmaiņu laikā. Un šā gada jūlijā tika sākta uzņēmēju brīvprātīga iniciatīva «Godīgs eiro ieviesējs», kurai līdz šodienai pievienojušies jau 400 komersantu.

Komentāri (131)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu