Pavļuts: Latvijā gāzes tirgu varētu liberalizēt sešos gados (19)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Latvijā dabasgāzes tirgus varētu liberalizēt piecu sešu gadu perspektīvā, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam «Baltic Business Service» sacīja ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

«Valdības lēmums bija akceptēt divpakāpju pieeju [tirgus liberalizācijai]. Pirmajā solī tiks ieviestas prasības, kas tiešām ir jāievieš. Par to diskusijām nevajadzētu būt. Mēs esam izstrādājuši likumprojektu, un Saeimā tam nevajadzētu radīt liekus jautājumus – mūsu vienīgajām dabasgāzes tirgotājam [»Latvijas Gāze«] ir jāpakļaujas Eiropas Savienības direktīvas prasībām, kas paredz grāmatvedības atdalīšanu, skaidrus nosacījumus trešo pušu pieejai sistēmai, sadales sistēmas nodalīšanu.

Likumiskajam risinājumam ir jābūt līdz 2014.gada aprīlim, un tur nekādas īpašas diskusijas nevar būt,»

klāstīja Pavļuts.

Viņš norādīja, ka otrs dabasgāzes tirgus liberalizācijas posms ir pakārtots Latvijas faktiskajai situācijai un saistībām, ko valsts uzņēmās ar «Latvijas Gāzes» privatizācijas līgumu, kas beigsies 2017.gadā. «Arī faktiski tirgus atvēršana var notikt tikai tajā brīdī, kad ir piegādes no cita avota. Tas nozīmē, ka tirgu var atvērt nosacīti piecu sešu gadu perspektīvā. Šis laiks ir mūsu rīcībā, lai sagatavotu normatīvo bāzi, un pie tās mēs jebkurā gadījumā paralēli strādājam. Kad 2017.gadā beigsies privatizācijas līguma termiņš un būs lielāka skaidrība, tieši kad būs alternatīvas gāzes piegādes no cita avota, mēs arī būsim gatavi ieviest risinājumus,» paskaidroja ministrs.

Svarīgi lēmumi gaidāmi jau rudenī

Runājot par alternatīvajiem gāzes piegādes avotiem, viņš atzīmēja, ka rudenī sagaida izšķirīgus lēmumus saistībā ar reģionālo sašķidrinātās gāzes termināli.

«Septembra sākumā būs konsultācijas – komisārs ir aicinājis Baltijas valstu pārstāvjus uz Briseli. Tādēļ es tomēr sagaidu izšķirīgus lēmumus visdrīzākajā laikā. Tā pretī stāvēšana starp Igauniju un Somiju vairs jau nav īsti gaumīga. Es sagaidu, ka rudenī lēmums tiks pieņemts,» teica Pavļuts.

Jau vēstīts, ka Latvija 2014.gada aprīlī ir paredzējusi īstenot dabasgāzes tirgus liberalizācijas pirmo posmu, liekot «Latvijas Gāzei» nodalīt gāzes transportēšanas un uzglabāšanas funkcijas atsevišķā struktūrvienībā no gāzes piegādes un tirdzniecības, kā arī garantēt pieeju tīkliem jauniem gāzes tirgus dalībniekiem. «Latvijas Gāze» aicinājusi to atlikt.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu