ZM neatbalsta neveselīgas pārtikas aplikšanu ar nodokli (73)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Zemkopības ministrija (ZM) iebilst Veselības ministrijas (VM) ierosinājumam ar akcīzes nodokli aplikt vairākas neveselīgu produktu grupas, tostarp pārtikas produktus ar augstu transtaukskābju saturu, piemēram, palmu eļļu, margarīnu un sāļās uzkodas.

«Es absolūti neatbalstu šādu ideju un tieši tā arī pateicu valdības sēdē.

Apliekot sāli vai taukvielas ar akcīzes nodokli, mēs panāksim, ka daudzi pārtiku ražojoši uzņēmumi aizies projām no Latvijas,»

intervijā laikrakstam «Neatkarīgā» sacījusi zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

Viņa brīdina, ka šādi var panākt «Ādažu čipsu» pārcelšanos, piemēram, uz Lietuvu. «Vai tas ir mērķis?» retoriski vaicā Straujuma.

Pēc ministres teiktā, pārtikas ražotāji ir gatavi un grib ražot tika veselīgus produktus.

«Ja vajag, var nomainīt palmu eļļu pret citu. Nozare to izdarīs. Tikai lai ilgtermiņā būtu zināms, kas ir veselīgi un kas ir neveselīgi,» sacījusi Straujuma.

Viņa uzsver, ka jāizbeidz pārtikas nozares uzņēmumu «raustīšana». Pie viena galda jāapsēžas ārstiem kopā ar pārtikas rūpniecības tehnologiem un jānosaka, kas tad ir neveselīgi un no kādas prakses būtu jāatsakās.

«Lai zinātnieki nosaka normas, un nozare tās ievēros! Kāpēc uzreiz jāuzliek nodoklis?»

neizpratni pauž zemkopības ministre.

Viņa atgādina, ka savulaik tika paziņots, ka neveselīgi ir bērnu cīsiņi.

«Tagad bērnu cīsiņos ir noteikts minimālais procents gaļas, un tie nevar būt neveselīgi. Nozare pārkārtoja savu ražošanu.

»Rēzeknes gaļas kombināts» tagad ražo veselīgus cīsiņus,»

saka Straujuma.

Viņa atgādina, ka arī Finanšu ministrija neatbalstīja VM priekšlikumu par akcīzes nodokļa piemērošanu jaunām pārtikas produktu grupām. Straujuma cer, ka šis priekšlikums netiks virzīts tālāk pieņemšanai.

Kā ziņots, grozījumi likumā «Par akcīzes nodokli» ir veselības nozares piedāvājums budžeta ieņēmumu paaugstināšanai. Tā VM vēlas iegūt papildu līdzekļus veselības aprūpes nodrošināšanai iedzīvotājiem 2014.gadā, vienlaikus veicinot veselīga uztura lietošanas paradumus sabiedrībā un sekmējot iedzīvotāju veselību.

Grozījumi paredz akcīzes nodokļa palielināšanu alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, lai nodokļu likmes tuvinātu citu Eiropas Savienības dalībvalstu nodokļu likmēm. Tāpat grozījumi paredz palielināt nodokļu likmi bezalkoholiskajiem saldinātajiem dzērieniem, izņemot augļu, dārzeņu sulas un nektārus. Grozījumos iekļautas arī pārtikas produktu grupas, kuras līdz šim ar akcīzes nodokli netika apliktas, bet kuru pārmērīgs patēriņš veicinot sirds un asinsvadu saslimšanas.

Komentāri (73)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu