Drīz atvērs elektrības tirgu. Kas mainīsies? (78)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Patlaban plānots, ka nākamā gada 1.aprīlī plānota elektroenerģijas tirgus atvēršana. Elektroenerģijas tirgotāja SIA «Enefit» valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers norāda, ka vajadzīga skaidrojoša kampaņa. Tā mazinātu cilvēkiem spriedzi un neziņu.

Viņš šorīt intervijā Latvijas Radio skaidroja, ka atvērtais elektroenerģijas tirgus patērētājam nozīmē to, ka fiziski no elektrības piegādes viedokļa nekas nemainīsies - vadi, skaitītāji, rozetes paliks esošajās vietās.

Visticamāk, mainīsies elektrības cena. Lai arī vajadzētu būt tā, ka cena konkurences apstākļos samazinās, tomēr paredzams, ka šoreiz tā pieaugs.

Līdz šim vairums iedzīvotāju elektrību pirka par regulētu tarifu, taču tagad parādīsies izvēles iespējas.

Tirgotāji varēs noteikt cenu uz īsāku vai garāku termiņu. Tāpat būs iespēja tarifu piesaistīt vairumtirdzniecības biržas cenai.

Mācīsimies no igauņiem!

Bethers vērtēja, ka Igaunijas pieredzes analīze ir lieliska iespēja latviešiem mācīties no kaimiņvalsts. Tā bijusi salīdzinoši veiksmīga pieredze. Igaunijā atvērtais tirgus ir no šā gada sākuma.

Līdz pagājušā gada 10.decembrim, kad bija iespēja ziņot par tirgotāju maiņu un izvēli no 1.janvāra, tika pārslēgta vairāk nekā puse līgumu. Tas ir salīdzinoši augsts rādītājs.

Skandināvijā tirgus atvēršanas sākumā tikai 20-30% izvēlējās slēgt līgumu.

«Enefit» valdes priekšsēdētājs skaidroja, ka Skandināvijā tirgu atvēra pirms vairāk nekā desmit gadiem, kad informācijas aprite bija daudz lēnāka. Patlaban līgumus var slēgt arī internetā.

Kas igauņiem bija pozitīvi?

Igaunijā elektrības tirgus atvēršanai bija raksturīgas divas pozitīvas lietas. Pirmkārt, Ekonomikas ministrija īstenoja ļoti kvalitatīvu informēšanas kampaņu - bija mājas lapa, skaidrojumi medijiem.

Tas mazināja cilvēkiem spriedzi un neziņu.

Laba informatīvā kampaņa vajadzīga arī Latvijā. Svarīgi, lai iedzīvotāji saņemtu neitrālu informāciju.

Viņš izteicās, ka patlaban Latvijā nekāda būtiska informēšanas kampaņa nav sākusies, jo vēl jāpieņem vairāki lēmumi, kas noteiks, ka nākamā gada 1.aprīlī elektrības tirgu Latvijā patiešām atvērs un kā tas notiks. Patlaban šis datums vēl nav juridiski saistošs.

Kampaņai vajadzētu sākties pēc iespējas ātrāk, jo

elektrības piegādātājs būs jāizvēlas jau no 1.janvāra.

Otrkārt, Igaunijā nebija centieni regulēt atvērtā tirgus darbību - jebkurš tirgotājs bija samērā brīvs savā izvēlē, pa kādiem kanāliem un ar kādiem produktiem uzrunāt savus klientus.

Abi šie aspekti atļāva tirgotājiem būt salīdzinoši aktīviem, bet iedzīvotājiem - diezgan zinošiem.

Komentāri (78)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu