Rimšēvičs: Latvija ir tuvu, lai sasniegtu pirmskrīzes augstāko punktu (323)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas ekonomika ir ļoti tuvu tam, lai sasniegtu pirmskrīzes augstāko punktu, sacīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

«Nominālajā izteiksmē jau šogad esam virs 2007.gada līmeņa, bet reālais iekšzemes kopprodukts (IKP) vēl par 8% ir zem tā. Mūsu aprēķini liecina, ka tieši reālais IKP, kas ņem vērā gan iedzīvotāju skaita izmaiņas, gan inflāciju, pirmskrīzes augstākā punkta līmeni ekonomikā sasniegs jau 2014.gadā,» sacīja Rimšēvičs.

Vienlaikus Latvijas Bankas prezidents piebilda:

lai arī Latvija ļoti tuvu tam, lai sasniegtu pirmskrīzes ekonomikas augstāko punktu, šis pirmskrīzes augstākais punkts var tikt raksturots arī kā ekonomikas pārkaršanas punkts,

kas nekādā gadījumā nebūtu lietojams kā atskaites mēraukla ilgtermiņa attīstībai.

«Latvijai ilgtermiņā uzturams attīstības mērs būtu 5-6% IKP pieaugums gadā. 2007.gadā ekonomika auga par 11,2%. Sporta valodā runājot, tas ir tāpat kā visiem likt sasniegt tādu pašu rezultātu kā kāds sportists, kas ir lietojis dopingu. Igaunijā un Lietuvā nebija tik pārkarsētas ekonomikas, un tādēļ viņu līmeni var uzskatīt par daudz vairāk atbilstošu normālai ilgtermiņa attīstībai. Savukārt Latvijā mēs 2007.gadu ar 11,2% izaugsmi nevaram uzskatīt par normālu atskaites punktu,» sacīja Rimšēvičs.

Viņš atzīmēja, ka ir valstis, kas nebūt nav gājušas cauri tik smagai krīzei kā Latvija, bet joprojām ir zem augstākā pirmskrīzes laika līmeņa.

Rimšēvičs minēja, ka no tautsaimniecības jomām nozares, kuras šogad patiesi iepriecināja un turpina iepriecināt, ir būvniecība, kas pamazām ir sākusi atkopties, kā arī rūpniecībā ir redzami labi pieauguma tempi, tostarp pārtikas rūpniecībā. Tāpat labi attīstās tūrisms, informācijas tehnoloģijas un finanšu sektors.

«Pats svarīgākais ir, ka šī izaugsme nav tikai vienā vai divos sektoros. Tieši otrādi – tā ir visā tautsaimniecības spektrā.

Neskatoties uz to, ka notiek ekonomiskās attīstības sabremzēšanās mūsu lielākajās tirdzniecības partnervalstīs, Latvijas rūpnieki un eksportētāji ir atraduši iespēju noturēt savus rādītājus aizvadītā gada līmenī,» sacīja Latvijas Bankas prezidents.

Komentāri (323)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu