Valsts varētu atgūt Metalurga parādu - 67,5 miljonus eiro (134)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas valsts varētu atgūt Itālijas bankai «UniCredit S.p.A.» samaksātos 67,5 miljonus eiro, kas ir valsts galvotā kredīta rūpniecības uzņēmumam «Liepājas Metalurgs» (LM) pamatsummas atlikums. Tā intervijā Latvijas radio sacīja Finanšu ministrijas valsts sekretāre Sanita Bajāre.

Viņa norādīja, ka valstij šajā situācijā ir nodrošinātā kreditora statuss. Tas nozīmē, ka valstij pret samaksāto naudu pretī ir ķīlas.

Pēc pēdējā novērtējuma ķīlu vērtība vēl aizvien pārsniedz samaksātās naudas apjomu

Divas iespējas atgūt naudu

Tādējādi valsts šo summu var atgūt divējādi. Pirmais variants ir - vienojoties ar LM par konkrētu atmaksas grafiku, ja uzņēmums atsāk normālu darbību un spēj kārtot savas parādsaistības.

Savukārt otrs ir bēdīgāks scenārijs - ķīlu realizācija.

Bajāre atzina, ka ķīlu vērtību lielā mērā nosaka tas, vai uzņēmums turpina strādāt vai nē.

Ja LM turpina strādāt, tam ir biznesa vērtība. Ja neturpina - izmainīta vērtība.

Ir jāuzlabo tiesiskās aizsardzības plāns, lai LM varētu atsākt savu normālo darbību. Valsts uzskata, ka uzņēmuma normālas darbības atsākšanas iespēja joprojām nav zudusi. Līdz ar to valstij saglabājas iespējas atgūt līdzekļus.

Itālijas bankas dotais kredīts ir vienīgais LM parāds, ko valsts ir galvojusi, ministrijas pārstāve teica.

Jāatsāk LM darbs

Pašlaik svarīgākais ir izstrādāt un iesniegt kvalitatīvu tiesiskās aizsardzības plānu.

Ja tiks izstrādāts kvalitatīvs tiesiskās aizsardzības plāns, ko tiesa apstiprinās, uzņēmums varēs atsākt darbu. Tādējādi būs iespēja vienoties par galvojuma atmaksu pēc saskaņota grafika.

Ja tiesa neapstiprina tiesiskās aizsardzības plānu, iestāsies sliktākais variants - uzņēmuma maksātnespēja.

Rūpīgāk jāvērtē valsts galvojumu piešķiršana

Vienlaikus viņa atzina, ka pēc šī LM gadījuma nākotnē daudz rūpīgāk ir jāvērtē jautājums par valsts galvojuma piešķiršanu uzņēmumiem.

Jānodrošina, ka valdība un parlaments saņem pilnvērtīgu un nopietnu informāciju par kredīta ņēmēju.

2009.gadā, kad tika vērtēts un ar Saeimas balsojumu atbalstīts valsts galvojums LM, tika vērtēti uzņēmuma tā brīža darbības rezultāti un biznesa plāns, ņemot vērā, ka krīzes apstākļos bija cietusi arī metalurģijas nozare.

Portāls TVNET jau ziņoja, ka ceturtdien tapa zināms, ka Valsts kase no valsts budžeta līdzekļiem samaksājusi Itālijas bankai «UniCredit S.p.A.» 67 465 056 eiro jeb 47,4 miljonus latu, kas ir valsts galvotā kredīta LM pamatsummas atlikums. Vēstule ar atmaksas pieprasījumu no «UniCredit S.p.A.» Valsts kasē tika saņemta 25.jūlijā, un samaksa tika veikta nekavējoties.

Iepriekš šādu vēstuli ar lūgumu atmaksāt izsniegto kredītu saņēma LM, kas atbildēja kreditoriem, ka nav spējīgs šo maksājumu veikt, informēja Valsts kasē.

Dienā, kad aizņēmējs, par kura aizņēmumu sniegts valsts galvojums aizdevējam, nespēj izpildīt savas saistības pret aizdevēju attiecīgajā līgumā noteiktajā kārtībā, valstij Finanšu ministrijas personā iestājas saistības pret aizdevēju un prasības pret aizņēmēju nenokārtota maksājuma apmērā.

LM zaudējumi šī gada pirmajā ceturksnī bija 10,1 miljons latu. LM konsolidētais neto apgrozījums 2013.gada pirmajā ceturksnī bija 78,3 miljoni latu, kas ir par 11,5 miljoniem vairāk nekā 2012.gada pirmajā ceturksnī, kad uzņēmuma konsolidētais apgrozījums bija 66,8 miljoni.

Komentāri (134)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu