Tikai 15% Latvijas iedzīvotāju uzkrāj vecumdienām (14)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tikai 15% Latvijas iedzīvotāju krāj vai plāno uzkrāt vecumdienām. Populārākie naudas krāšanas mērķi ir atpūta, mājokļa remonts un pašu vai bērnu izglītība, liecina dzīvības apdrošināšanas kompānijas «Compensa Life» veiktās iedzīvotāju aptaujas rezultāti.

Salīdzinoši liela daļa respondentu krāj vai plāno sākt krāt arī tādiem nolūkiem kā mājokļa, mašīnas un sadzīves preču iegāde. Vismazākais respondentu īpatsvars krāj medicīnas pakalpojumiem, liecina aptaujas rezultāti.

«Aptaujas rezultāti apliecina statistikas datu patiesumu - proti, ir ļoti neliels to Latvijas iedzīvotāju īpatsvars, kas veido uzkrājumus vecumdienām. Protams, itin bieži sabiedrībā izskan viedokļi, ka finanšu līdzekļu uzkrāšanai nepietiek, tomēr mazumtirdzniecības patēriņa un citi rādītāji liecina par pretējo,» norāda «Compensa Life» Latvijas filiāles vadītājs Viktors Gustsons.

Tāpat pētījuma rezultāti parāda, ka lielākās atšķirības attiecībā uz uzkrājumu veidošanas mērķiem pastāv starp dažādām vecuma grupām. Piemēram, jaunieši salīdzinoši biežāk krāj atpūtai, mājokļa un mašīnas iegādei, savukārt gados vecākiem cilvēkiem ir daudz aktuālāks jautājums par uzkrājumiem vecumdienām - katrs piektais respondents no šīs vecuma grupas norādīja, ka krāj vai tuvākajā laikā plāno sākt krāt šim mērķim.

«Protams, ārkārtīgi pozitīvi ir vērtējams fakts, ka viens no populārākajiem uzkrāšanas mērķiem ir sava vai bērnu izglītība. Tas nozīmē, ka arvien vairāk sākam domāt par savu nākotni. Vienlaikus jāuzsver, ka summas, ko iedzīvotāji ir gatavi atlikt uzkrājumiem attiecībā pret vidējo atalgojumu valstī, ir salīdzinoši nelielas. To apliecina arī «Compensa Life» klientu portfeļa statistika, kas parāda, ka tikai neliela daļa klientu atvēl uzkrājuma veidošanai maksimālos 10% savas bruto gada algas, par ko pienākas nodokļu atlaides, kas savukārt nozīmē, ka vairums cilvēku neizmanto pilnā apmērā valsts piedāvātos atvieglojumus ilgtermiņa uzkrājumiem,» skaidro Gustsons.

Atbildot uz jautājumu par to, cik lielu summu respondenti būtu gatavi novirzīt uzkrājumiem vecumdienām, 29% respondentu minējuši summu līdz desmit latiem mēnesī. Tikpat liels aptaujāto skaits piekristu šim mērķim atvēlēt desmit līdz 25 latus mēnesī.

Iedzīvotāju aptauja veikta internetā, kopumā aptaujāti 538 respondenti.

Kā ziņots iepriekš, «Compensa Life» Latvijā jauno parakstīto prēmiju apjoms pērn salīdzinājumā ar 2011.gadu pieaudzis par 60% un sasniedzis 4,9 miljonus eiro (3,4 miljonus latu).

«Compensa Life Vienna Insurance Group SE» 100% akcionārs ir «Vienna Insurance Group». «Vienna Insurance Group» dibināta 1824.gadā, un patlaban ir lielākā Austrijas apdrošināšanas grupa Centrāleiropā un Austrumeiropā. «Vienna Insurance Group» pārstāvēta 24 valstīs, pārvaldot 39 miljardu eiro (27,3 miljardu latu) aktīvus.

«Compensa Life Vienna Insurance Group SE» ir vairāk nekā desmit filiāles visās trīs Baltijas valstīs, tā nodarbina 200 darbiniekus, pārvalda vairāk nekā 65 000 klientu riskus un aktīvus 107 miljonu eiro (75,2 miljonu latu) vērtībā.

«Compensa Life Vienna Insurance Group SE» Latvijā pārstāv «Compensa Life Vienna Insurance Group SE» Latvijas filiāle, kas Latvijā darbojas kopš 1999.gada (iepriekšējais nosaukums «Seesam Life Latvija»).

«Compensa Life Vienna Insurance Group SE» Latvijas filiāle specializējas dzīvības apdrošināšanā ar uzkrājumu veidošanu, privātās pensijas apdrošināšanā, uzkrājošajā apdrošināšanā bērniem, veselības apdrošināšanā un nelaimes gadījumu apdrošināšanā.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu